Vraag van Ronny Vinck

Onderwerp: roodborsttapuiten
Ik heb mij 14 dagen geleden een koppeltje aangeschaft.Mogen ze buiten overwinteren of zet ik ze beter in het binnenhok dat afgesloten is maar niet verwarmt?

Beste Ronny,

De roodborsttapuit is een vogel die als één van de eerste trekvogels weer terug is in Nederland. Vaak worden de eerste vogels begin maart al waargenomen in Nederland. In maart en april kan het natuurlijk nog flink koud zijn en zijn de dagen nog vrij kort en de roodborsttapuit is dan ook redelijk bestand tegen kou. Echter zijn de dagen hier in de winter wel heel kort voor de roodborsttapuit. Sommige kwekers houden hun roodborsttapuiten het hele jaar buiten maar ik vindt het toch het mooiste om de vogels droog te laten overwinteren in een vorstvrije ruimte waar je iets bij licht zodat ze vogels 10 tot 11 uur licht ter beschikking hebben. Hierdoor kunnen ze meer voedsel opnemen gedurende de dag wat ze helpt om de winter beter door te komen. Indien je niet de beschikking hebt over zo'n ruimte is het misschien mogelijk om in de voliere wat bij te lichten rond de voerbak zodat de vogels wat langer voer kunnen opnemen. Pas hierbij wel op dat je eventuele andere vogels niet ontregeld met het bijlichten. 

Succes met deze mooie vogels!

Rene Kleine

Vraag van rinyvan deurzen


Onderwerp: goudvink
vraag: zijn afrikaantjes slecht voor goudvinken? ik geef ze aan de putters ,alles prima . maar goudvinken zijn gestorven, zitten in de zelfde ren.
goede Middag 

Riny

Beste Riny,

We hebben nooit problemen gehad bij het geven van Afrikaantjes aan goudvinken. Logisch gezien kan het niet dat goudvinken doodgaan door het eten van afrikaantjes. In jou geval op zekerheid spelen en toch niet meer voederen.  

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

Vraag van ThijsHendrikx

Onderwerp: noordse goudvink


hallo
Ik heb sinds 3 wkn. terug een koppel goudvinken aangeschaft ,deze zaten bij een kanarie kweker die er overigens  nog meer goudvinken bij had zitten.
Het stel wat ik had gekocht was in mijn ogen kern gezond,maar de tweede morgen dat ik in het hok kwam zat de pop te hijgen naar adem en af en toe met de kop te schudden of ze wat in de keel had zitten, maar verder is ze gezond ( eet goed en er zit genoeg beweging in )de man is overigens wel gezond.Is hier een medicijn voor ?? ik hoor graag van u   mvg  Thijs Hendrikx

Beste Thijs,

Goudvinken zijn redelijk gevoelig voor kropschimmels en of een gist infectie in de krop komt vaak voor bij goudvinken.
Ook kan een flagellaat infectie in de de krop,  flagellaten zijn eencellige “ diertjes, die zich middelels een zweepstaart voortbewegen, kunnen de symptomen zoals beschreven veroorzaken. Om zeker te zijn wat de oorzaak is van het hijgen van de pop zul je een dierenarts moeten bezoeken.


Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink  


 Vraag van ANTHONY Bakker


JONGE VOGELS


vraag: Ik ben een beginnende liefhebber van wildzang heb al een paar keer jongen gehad van mijn majorputters  in de grote buitenvoliere ze voeren de jongen goed in het nest alleen op het moment dat ze uitvliegen  voeren ze niet meer en gaan de jongen dood  is het misschien beter om ze te laten broeden in een broedkooi??? vraag 2 ik heb ook een stel grote goudvinken heb ik ook al jongen van gehad het laatse jaar heb ik of onbevruchte eieren of 1 jong die ze een tijdje voeren en dan niet meer met gevolg dat het jong verhongert kan het zijn dat dit stel te oud wordt ???

Beste Anthony,

Bij veel doorgekweekte, gecultiveerde, Europese cultuurvogels zien wat de de mannen vooral willen paren maar niet of minimaal de jongen voert.
Wanneer de jongen op het uitvliegen “ staan” is het normaal dat de pop een nieuw nestronde wil beginnen. De man moet dan veel intensiever gaan voeren maar dit gebeurt zoals aangegeven meestal niet en de jongen zullen in dat geval verhongeren.
Je zou de pop de jongen alleen de jongen kunnen laten grootbrengen en na dat zij zelfstandig zijn de man weer bij de pop plaatsen. In de broedkooi komt bovenstaand gedrag ook voor. Doordat de ouders dichter “ op” de jongen zitten  is de kans dat ze beter blijven voeren wel aanwezig. Het overgaan tot nestelen en uitbroeden van de eieren gaat bij de meeste Europese cultuur vogels veelal makkelijker in een vlucht dan in een broedkooi.

Goudvinken kunnen wanneer zij gezond zijn tot op een leeftijd van zes of zeven jaar prima zich voortplanten. Dat een klein deel van de eieren of geen van de eiren bevrucht is kan veroorzaakt worden dat de man te vet is of de man niet fel genoeg is.
Wanneer er maar 1 of 2 jongen uitkomen worden deze veelal tot ze een dag of zes oud zijn goed gevoerd. Daarna stoppen de oude vogels meestal met het voeren en willen overgaan tot een nieuwe nest ronde. De vogels willen geen energie/tijd stoppen in een nest met 1 jong.

Succes met je vogels.

Vriendelijk groeten,

Paul Oude Elferink  


Vraag van Theo Heinsbergen

Onderwerp: vererving sijs
vraag: Hallo,

Ik kweek uit een Bruin-Agaat [isabel] sijsman X bruin-pastel popje 2 bijna witte sijsjes,zonder ergens bestreping,klein beetje geel in de vleugels.
Ik kweek al 4 jaar met dit mannetje en nog nooit andere kleur jonge uit gekweekt als isabel.
Kunt u dit verklaren? eventueel kan ik u een duidelijke foto sturen.

Groet,

Theo

Beste Theo,

De twee bijna witte vogels zullen waarschijnlijk bruinagaat pastel poppen zijn. Vaak zie je bij bruinpastel poppen nog wel duidelijk bestreping, bij bruinagaat poppen is de bestreping  al veel minder duidelijk te zien.
Bij bruin agaat pastelpop zie je veelal geen of zeer weinig bestelling.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Goede dag,
Na jaren gestopt te zijn met putter kweek ben ik dit jaat weer begonnen.  Door omstandigheden was dat niet mogelijk,  maar bleef maar kriebelen.
Ik heb een vraag:
De bloemputter pop zoekt steeds toenadering bij de man door te "bekken". De man doet dat niet maar hij wijst het niet af.
De man en pop pakken af en toe watten en de man neemt wel eens plaats in het nestkastje. Ze hebben beiden nog wel een klein puntje op de snavel.
Wat moet ik hier van denken?
Mocht ik op een andere wijze vragen moeten stellen dan hoor ik dat graag.

Vriendelijke groet,
M.Pereira

 

Beste Manu,

De putters zijn bijna klaar voor de kweek hun gedrag is normaal nog een beetje geduld.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet


Vraag van Albert van den Heuvel

Onderwerp: agaat geparelde klein barmsijs


vraag: Welke man ( kleurslag )  kan ik het beste tegen een agaat geparelde pop (barmsijs cabaret ) zetten?
En welk resultaat leverd het op?Beste Albert,

De agaat barmsijs, mogelijk is de agaat barmsijs geen echte agaat maar een andere kleurmutant hier wordt door de ISEC onderzoek naar gedaan, vererft geslachtsgebonden recessief. De geparelde autosomaal recessief. Van de geparelde zijn dan ook zowel split mannen als poppen van de agaat alleen split mannen. Tegen een agaat geparelde kun je het best een wildkleur zetten. Alle jongen zijn dan split gepareld en de mannen zijn tevens split agaat  en de poppen zijn agaat. 

Succes met de kweek.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Vraag van Gien

Onderwerp: Blauwborst
vraag: Mijn pop van de blauwborst jaagt continu op de man. Kan dit kwaad? En weet u misschien de oorzaak?

Beste Karel,

Bij de insecteneters die bij ons trekvogel zien we dat als eerste de mannelijke vogels in het voorjaar het broedgebied/biotoop bezetten.
Enkele weken naar terugkeer van de mannen arriveren de vrouwelijke vogels.
Bij de meeste insecteneters plaatsen we eerste de man in de kweekbox en na enkele weken zetten we de pop bij de man. De man kan in deze periode vrij fel zijn en het is dan ook zinvol om de pop eerste in een t.t. kooi bij de man te zetten. Verdragen de vogels elkaar dan kan de pop bij de man. Het koppel waar jij mee wilt kweken is de pop blijkbaar veel dominanter dan de man. Je kunt de pop een week vastzetten zodat de man zijn gebied kan afbakkenen en tevens broedrijp zal worden en daarmee ook dominanter. Als je na de genoemde periode weer loslaat in de vlucht zal de man waarschijnlijk de pop domineren.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink 

 

 

Vraag van Henk Boelens

Onderwerp: ManMajor putter
vraag: Wildkleurman splitagaat splitwitkop. Pop agaat kun je mij vertellen
wat de uitkomst is?

 

Beste Henk,

Zo ziet deze vererving er uit:

Mannen agaat
Mannen wildkleur split agaat
Poppen agaat
Poppen wildkleur
En alle jongen zijn kans op split voor witkop

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van Henkvan Harten

Onderwerp: Witstuit barmsijs
vraag: Hallo,

Is de witstuit barmsijs enkel in de wildkleur of ook nog in andere kleurmutaties en is de wildkleur dat lichte beige tot bijna wit als ondergrond (bij de man)? Ik zoek een zo licht mogelijke soort barmsijs maar met nog wel een duidelijke tekening dus geen agaat. Als ik google op witstuit barmsijs zie ik meestal lichtgekleurde vogels maar ook wel bruine/ donkere exemplaren.

Beste Henk,

Veel Europese vinken hebben een groot verspreidingsgebied. Ook zien we bij diverse soorten ondersoorten, deze kunnen zijn ontstaan doordat de soort gescheiden is door bijvoorbeeld het optreden ijstijden en of scheiding doordat een soort een gebied bevolkt wat ver van het oorspronkelijk leefgebied ligt. De Darwinvink is een vogelsoort die van uit een uniforme vogel diverse variëteiten zijn ontstaan. De witstuitbarmsijs heeft een groot verspreidingsgebied waarin verschillende ondersoorten van de soort voorkomen. Dit verklaart de variatie in kleur, vorm en grootte van de verschillende witstuitbarmsijzen. Er zijn wel mutanten witstuitbarmsijzen zoals de bruine en de agaat en of pastel. Waarschijnlijk is bij een deel van de kleurmutanten witstuit barmsijzen de kleur in gekweekt  door het kruisen met andere soorten barmsijzen. De meest witte ondersoort van de witstuit bramsijs laat geen of minimale tekening zien.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude ElferinkVraag van Marc Hanssen

Onderwerp: Goudvinken
vraag: Had graag de uitkomsten geweten van de volgende koppels. Wildkleur man split wit x wit bonte pop. wildkleur gele man x bruinpastel split gele pop. Wildkleur gele man split bruinpastel x bruinpastel gele pop.


Bij voorbaat dank.
Mvg. Marc Hanssen.

 

Beste Marc,

Uit het koppel Wildkleur man split wit x wit bonte pop komen de volgende jongen

25  % wildkleur wit verervende mannen
25  % witte mannen

25 % wildkleur wit verervende poppen
25 % witte poppen

wildkleur gele man x bruinpastel split gele pop.

25  % gele mannen bruinpastel  verervend
25  % wildkleur mannen bruinpastel en geel verevend

25 % wildkleur geel verervende poppen
25 % gele poppen

Wildkleur gele man split bruinpastel x bruinpastel gele pop

12,5  % gele mannen bruinpastel  verervend
12,5  % wildkleur mannen bruinpastel en geel verevend
12,5  % bruin pastel mannen  geel verevend
12,5  % bruinpastel geel mannen
12,5  % gele poppen
12,5  % Bruinpastel gele poppen
12,5  % Bruin pastel geel verervende poppen
12,5  % wildkleur geel verevende poppen

Marc je noemt wildkleur gele man, ik neem aan dit een normale gele man is en geen wildkleur split geel.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van mat stitzinger

Onderwerp: kenmerk geelpastelgoudvink
vraag: hoe zie ik  wat een geelbruinpastelpopgoudvink

graag de kenmerken waar ik op moet letten wil deze jaar een koppel aanschaffen
bij voorbaat dank  mat

 

Beste Mat,

De gele goudvink pop of een kleurcombinatie van een gele goudvink pop kun je herkennen aan de kleine spiegeltjes op de kleine armpennen. Deze zijn bij de wilkleur poppen rood en bij de bruin pastel geel zijn deze geel.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

Vraag van Bert Vercauteren

Onderwerp: vogels houden op zolder
vraag: Hallo ,
Eigenlijk een vraag voor iedereen die hier ervaring mee heeft. Ik twijfel om vogels op mijn zolder te kweken deze is volledig afgeslagen en geisoleerd en voorzien van 2 velux ramen. Ik heb beetje schrik dat door kweek op zolder ik mss muizen aantrek ,
is dit mogelijk en is er een mogelijkheid om dat te vermijden? als het toegelaten is zet ik mijn e-mail erbij dan kunnen eventueel collega's met ervaing mij ook wat raad geven.
bert.vercauteren10@telenet.be

alvast bedankt

 

Beste Bert,

ik heb zelf toen ik bij mijn ouders woonde en de eerste jaren dt ik zelfstandig woonde in Groningen en Noordwijkerhout vogels in een kweekkamer en op zolder gekweekt.
Het klopt dat, als de de zolder slecht afgetimmerd is, muizen in de kweekkamer komen. In de kweekruimte had ik vier tot zes muizenvalletjes staan en ving ik maximaal drie muizen per jaar.
Naast het wegvangen van muizen voorkwam ik, o.a. door het goed afsluiten van voer, dat er een muizenplaag in mijn kweekruimte ontstond.
Het lijkt mij dat de kweek met vogels op een goed geïsoleerde zolder met enige voorzorgsmaatregelen zoals eerder benoemd muis vrij kan plaatsvinden.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink


Vraag van sjoerd van slooten


Onderwerp: gekraagde roodstaart
vraag: Hallo,
ik heb momenteel de gekraagde roodstaart man gescheiden van de pop in de
buiten/binnenvlucht.
Nu wil ik hier graag een man vink met twee poppen bij plaatsen. om in een ander binnen hok twee koppeltjes barmsijsjes te doen kan dit?

 

 

Best is de soorten apart te houden, vinken kunnen heel agressief zijn.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van MingeroetVraag van martinvorstenbosch

Onderwerp: roodmusmutatie
vraag: Ik wil opaal roodmussen die split zijn voor robino.hoe kweek ik die ?
Robino x opaal geeft dat allemaal wk/opaal+robino Of kan er ook opaal uit
komen die split zijn.

Beste Martin,

Opaal Mexicaanse roodmus x ino Mexicaanse roodmus geeft allemaal wildkleur split opaal en split ino. Ze zijn beide recessieve verervingen.
Ino  is wat u noemt rubino, soms wordt het ook albino genoemd en als de man geen kleurvoeding krijgt lutino.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van Henk West

Onderwerp: Vette putter
vraag: Hallo

Ik heb een putter man zitten in de voliere die is altijd te vet echt een gele vetlaag als ik hem opblaas. Vorig jaar met de kweek was hij het ook en ik heb er helaas niet mee
gekweekt bleek 2 mannen bij elkaar te hebben geplaatst. Ik voer zeker niet met overdaad. Vrij schraal. En ze krijgen geen eivoer. Hoe kan dit komen?  En hoe krijg ik die vette laag weg.

Mvgr Henk

 

Moeilijke vraag,
Flink probleem voor de vogel in kwestie, zorgen dat de vogel in een flinke volière kan vliegen en gerantsoeneerd voederen. En het blijft een probleem, beter een andere vogel aanschaffen voor de kweek.

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

 

 

Vraag van PierreRamakers

Onderwerp: ontsmetten ziekenkooi


vraag: In een achtertuin vonden wij onlangs een uitgeput vinkenwijfje, dat je zo van de grond kon oppakken. Bij inspectie bleken de tenen van beide poten ernstig misvormd (tumoren? virus?); foto is desgevraagd beschikbaar. De tenen zitten er nog aan, maar 4 teennagels zijn al verloren. In een ziekenkooi is het dier inmiddels aardig opgeknapt. Ze eet goed en roept af en toe. Mijn vraag is of ik na afloop de kooi moet ontsmetten alvorens er een andere vink of vogel in mag. Zo ja, welk middel raadt U daarvoor aan?

 

Beste Pierre,

Wanneer je een zieke vogel in je ziekenkooi hebt opgevangen, is het aannemelijk , dat de zieke vogel de ziekenkooi en de materialen in het de kooi heeft `besmet'. Een grondig uitgevoerde ontsmetting van het totale vogelverblijf is dan ook noodzakelijk. Ontsmetten kan met chlooroplossing.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Vraag van Vera Bouthoorn

Onderwerp: Parva putter
vraag: Ik heb onlangs een Parva putter gekocht en is van een belachelijk klein kooitje naar een zeer grote kooi gegaan. Hij is van 2015 en het is een piep klein vogeltje. Ik mag wel zeggen dat ik hem goed verzorg. Hij heeft zoveel ruimte dat ie zelfs kan vliegen. ik hou mij goed aan licht donker tijden. Het is een zeer actieve vogel en altijd bezig met rommelen in het zand of tussen de takken. Het is winter. Nu is mijn vogel prompt in de rui gegaan, eet als een dolle, ik heb een vogel nog nooit zo veel zien eten. Het is toch niet ok als een vogel nu in de rui gaat? Hij wil ook niet baden. Ik weet dat putters graag in bad gaan. Dus gaat ie onder de lauw-warme
douche. En dan maak ik meteen de takken schoon in de kooi. Wat ik wel erg jammer vind is dat hij nog nooit heeft gefloten. Een van de redenen dat ik een Parva heb gekocht is dat deze van de putters het mooiste zingt. Tja, dus ik vraag mij af wat deze vogel mist of misschien ligt het toch aan de verzorging. Of is hij nog te ong om te fluiten?

 

Beste Vera,

het gebeurt wel meer dat vogels die binnen zitten of verplaatst worden gaan ruien, de vogel goed blijven verzorgen en het komt wel goed. Bij putters fluiten alleen de mannen en als vogels ruien fluiten ook de mannen niet. Succes met de parva putter.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 Vraag van Raymon Mohunlol

Onderwerp: sijskanarie
vraag: Mijn sijs heb ik gekocht toen zat hij in een klein kooitje nu heeft hij een grote kooi maar vliegt steeds in zijn mooi nu zitten de stokken onder het bloed hoe komt dit en wat doe ik hieraan.

 

 

Beste Raymon,

Een vogel die bloed verliest, zonder dat hij “”geslagen’’ is door een predator, bloed veelal uit niet geheel doorgeroeide staart en of vleugelpen.
Tijdens de groei van een pen zit deze opgesloten in een koker die wordt voorzien van bloed. Als de pen volgroeid is stop de bloedtoevoer en bestaat de veer  alleen nog maar uit dood materiaal. Je kunt het min of meer vergelijken met het bastgewei van een hert. Wanneer een bloed pen beschadigd kan deze behoorlijk gaan bloeden en vaak zie dit bloed vooral op de zit stok. Het kan ook zijn dat de vogel een nagel beschadigd heeft en dat deze gaat bloeden en hierdoor bloed op de zit stok achterblijft.

Succes met je vogel.

 

 Vraag van gerrit Sluijer

Onderwerp: vererving groenling
vraag: Wat is de uitkomst van een bonte man en een wildkleur pop groenlingen?

 

Beste Gerrit,

De Bonte groenling vererft dominant. De jongen uit een bonte man gekoppeld aan een wildkleur pop zijn allen bont. Een deel van de jongen zal echter vrijwel niets van de bontfactor laten zien. Sommige laten zelfs slechts één bonte nagel zien en of enkele bonte veertjes. Deze vogels vereven wel de bontfactor.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink


Vraag van Anne Bijlsma

Onderwerp: benaming sijzen
vraag: Is een Elzen sijs hetzelfde als een Europese sijs en dus enkel een
kwestie van benaming.

Groet,
Anne

 

 

Beste anne,

De sijs wordt, vooral in België,elzensijs genoemd. De putter, barmsijs en putter eten tijdens trek en in hun overwinteringsgebied veelal elzen en berkenzaden vandaar de naam elzensijs.
Minder bekend is dat de sijs in hun broedbiotoop overwegend naaldhoutzaden eet. Vooral larix en tsuga zaad wordt gegeten en aan de jongen gevoerd.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

 

Vraag van AntoineBaelen

Onderwerp: vererving noordse goudvinken
vraag: Beste
daar ik van vererving  geen kennis heb,stel ik vogende vraag.

wat mag ik verwachten van
man: wildkeurig split pastel bruin
pop: bruin pastel

dank bij voorbaat
Antoine

 

Beste Antoine,

man: wildkeurig split pastel bruin x pop: bruin pastel

Man pastelbruin
Man wildkleur/pastelbruin
man pastel
pop wildkleur
pop pastelbruin
pop pastel

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van Hen kBoelens

Onderwerp: Pop.  Agaat.  Split. Satinet.
vraag: Wat voor man kun je er bij zetten wild kleur kan altijd wat is hier de uitkomst  van en graag  ook andere mutatie die er bij past.

bvd

Beste Henk,

Een pop kan nooit split satinet zijn, tegen agaat pop is best wildkleur split agaat man

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


Vraag van Jacques

vraag: Distelvinken

Kun je met distelvinken ook lijnenkweek toepassen, zo ja , om de hoeveel jaar moet ik dan vers bloed inbrengen om een gezonde stam te houden?

Bvd

Beste Jacques,

Probeer maar zo onverwant mogelijk te kweken dat lukt nog het best. Lijnenteelt lukt bij gedomesticeerde vogels maar met putters moet de eerste vereiste zijn sterke vogels, met een goed broed instinct voor lijnenteelt is er daarna nog wel tijd genoeg, hoop ik.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

Vraag van joopv deurzen

Onderwerp: major putters
vraag: koppeling pp geboren uit aggaat witkop x bruin x isabel pop, komen hier ook weer pp mannen uit?

bvd

Joop

 

Inderdaad Joop, die komen eruit.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,
tel 06 149 80 673
Verstuurd vanaf Samsung tablet
Vraag van Geert Pleiter

Onderwerp: verervering goudvink
vraag: graag wil ik de uitkomst weten van de volgende kweekcombinatie bij de
grote goudvink. Pastel split voor briun-pastel x wildkleur Pastel split voor bruin-pastel x bruin-pastel.
Bij voorbaat dank

Geert

 

 

Hallo Geert

Een pop kan nooit split zijn voor een geslachtsgebonden vererving.

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,
Vraag van leo van schoten

Onderwerp: pop putter met man kanarie
vraag: kun je broeden met een man kanarie tegen een pop majoor putter

 

 

Tuurlijk kan dat is wel moeilijker, succes ermee 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van Tonnie van Haren

Onderwerp: zwartkopsijsen
vraag: Moet je zwartkopsijsen na het broedseizoen als koppel meteen scheiden?

 

Beste Tonnie,

Het mag maar het moet niet, ik laat ze samen het hele jaar.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,Vraag van Rob Machiels

Onderwerp: Vererving noordse goudvinken
vraag: Welke broeduitkomsten krijg je als:
een pastelman gekoppeld wordt aan een bruinpastel pop?

 

Beste Rob,

Uit de combinatie goudvink pastelman en een bruinpastel pop krijg je

Pastelpoppen
Pastelmannen die bruinpastel vereven.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink 

 

 

Vraag van GustaafBaevegem

Onderwerp: goudvink splitten voor geel
vraag: hoi ik heb een vraagje is dit een goede combinatie dat ik een wk/gele
man op een wk/gele pop zet en zo ja wat is de uitkomst hiervan?

met vele dank Gustaaf 

 

 

Beste Gustaaf,
 
Wildkleur/geel  x wildkleur/geel
 
geeft:
 
Wildkleur ♂ en ♀
Wildkleur/ geel ♂ en ♀
geel ♂ en ♀

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

Vraag van Ed Weijzen

Onderwerp: Vererving
vraag: Een vraag  heb een Noorse Agaat cobalt / Isabel man x Agaatpop bij elkaar gezet heb hier Cobalt agaten, en isabellen uit gekregen, kan misschien iemand me vertellen of dit mannen of poppen zijn,

Gr Ed

 

Beste Ed,

De agaten uit de opgegeven combinatie kunnen zowel mannen als poppen zijn.
De isabel kleurige vogels, nieuwe naam voor deze kleur is bruin agaat, zijn poppen.

Succes met je vogels,

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 


Vraag van AntoineBaelen

Onderwerp: Goudvink pastel pop


vraag: Beste, in mijn kweek 2015 zitten toevallig 2 pastel bruine popjes, daar ik niet op de hoogte ben van mutaties had ik graag geweten welke man ik het beste tegenover zet voor de kweek 2016


dank bij voorbaat Antoine

 

Hallo Antoine

De beste combinatie is, wildkleur split pastelbruin x pastelbruin.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


Vraag van wim van. jaarsveld

Onderwerp: gele goudvink
vraag: ik heb vorig jaar 2014 een gele man/bruinpastel gepaard aan een wildkl/gele pop een jonge man uit deze combi welke volgens mij geel/bruinpastel is dit jaar gepaard aan een bruinpastel pop hier heb ik wildkleur mannen en poppen uit en tevens bruinpastel mannen en poppen kunt u mij vertellen waar deze split voor zijn bij voorbaat dank vriendelijke groet
wim

 

Alle jongen zijn split voor geel en de wildkleur mannen zijn ook nog split voor bruinpastel.

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van dirk

Onderwerp: wit gele goudvink
vraag: hallo wat heb ik nodig om een wit gele goudvink te kunnen kweken ? ik heb een aantal wildkleur poppen dubbelsplit geel en wit zitten zijn deze bruikbaar hiervoor ? en wat kan ik daar het best tegen zetten ? ik hoor het graag

mvg dirk

 

Hallo Dirk,

Best een wit gele man aanschaffen om tegen je poppen te zetten.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,Vraag van Olaerts Guido

Onderwerp: noordse agaat barmsijs met gezwel
vraag: beste,
ik heb een noordse agaat barmsijs (2015) die juist onder de bek een gezwel heeft dat fel rood is zou dat kunnen zijn van kleurstof te geven maar er zitten nog een vijftien tal jongen bij en die hebben niets weten jullie wat dat zou kunnen zijn (ik heb dit nog nooit gezien de vogel zit er ook wat lusteloos bij maar eet en drinkt normaal alvast bedankt en groetjes
G.Olaerts

 

Beste Guido,

Dit kan niet op afstand beoordeeld wordt. Het beste is naar de dierenarts gaan.
 

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van guidoperdaens

Onderwerp: goudvinken
vraag: Wat is de verervingsvorm van de bonte goudvink (noordse)

 

Beste Quido,

De bonte of witte goudvink, dit is een goudvink die door selectie uit de bonte goudvink ontstaat, vererft autosomaal recessief.
Bij autosomale recessieve overerving zijn beide ouders drager van een genafwijking, in dit geval een bont vererving.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van jan verhaegh

Onderwerp: goudvink
vraag: hallo ik wil graag de witgele goudvink volgend jaar proberen te gaan
kweken ik begin met een witbonte man x wildkleurgele pop kunt u mijn
vertellen hoe het verder gaat met deze jongen wie hier uit komen mvg jan

Beste Jan,
Dat wordt toch een meer jarenplan, alle jongen uit deze combinatie zullen weinig bont vertonen maar zullen wel allemaal split voor geel zijn, de vogels met het meeste bont inzetten voor de kweek, de jongen uit split geel x split geel zijn ofwel geel of kans op split geel. Zo selecteren naar een wit geel. Het kan maar je zal geluk en moed nodig hebben. Succes ermee.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,
vraag: Hallo,

Mag ik u vragen wat voor kleur jonge goudvinken ik kan verwachten uit onderstaande koppels? en vooral welke vogels zijn split? en welke kleur split? en wat voor kleur mannen en poppen kunnen uit deze combi verwachten ?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord!!!

 

Geel x Bruin-pastel = Wildkleur ♂ split voor geel en bruin-pastel en wildkleur♀ split voor geel 
Bruinpastel x geel? = wildkleur ♂ split voor geel en bruin-pastel en ♀ bruin-pastel split voor geel

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

Vraag van noel bouwman


Onderwerp: regen
vraag: Hallo mijn vraag is ik heb een voliere van 2x2 en 2 koppels bloemputters en had begrepen dat het erg belangrijk is da het kurkdroog in de voliere moet en nou heb ik als bodem dus gewoon aarde en als het regent het ongeveer 30 cm binnen het droogt wel best snel op maar is dit echt schadelijk voor de vogels want een vriend van mij kweekt al jaren zo met
succes mvg noel

Beste Noel,
 
een volledig overdekte volière met droge bodem houd de vogels gemakkelijker gezond en op een natte bodem worden ze vaker ziek, maar de ene vogel is sterker dan de andere. Het advies is en zeker voor putters droge bodem. Succes met de vogels.  


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van Gustaaf Baevegem

Onderwerp: gele goudvink koppel


vraag: hoi ik heb 1 vraagje heb verleden jaar 1 koppel man wk/geel - gele pop goudvinken gekocht, nu blijkt er in de laatste nest 4 bruinpastel jongen bij te liggen ik heb weer kontact opgenomen met de verkoper en nu blijkt de man wk/geel bruinpastel te zijn ( was kans zij hij) nu is mijn vraag wat voor verving komt er uit dit koppel heb al rond gevraagd maar niemand kan mij helpen heb 4 bruinpastellen en 6 gewoon winken moeten uiteraard nog ruien

dank bij voorbaad
Gustaaf

Beste Gustaaf,
Je man is wildkleur/geel/ bruin-pastel x gele wildkleur pop is dit juist? dan zijn de bruin-pastel allemaal poppen, split voor geel maar die kunnen ook geel zijn. de wildkleur mannen zijn split voor geel of geel en kans op split voor bruin-pastel, de wildkleur poppen zijn split voor geel of geel.
Dus goed kijken naar de vlagjes op de kleinste arm pen bij wildkleur zijn die rood en bij gele goudvink zijn deze geel.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

 

Vraag van fons buis

Onderwerp: appelvink  en goudvink
vraag: Ik heb twee vragen:
Ik heb een koppel appelvinken, 2013, die zeer schuw zijn. Dus goed bekijken gaat bijna niet. Vandaag stond ik voor de voliere en zag dat de man zich richting pop bewoog en bedelde om voedsel. Zij pikte twee maal naar hem, hij ging weg en kwam een paar tellen weer terug. Is dat normaal gedrag?
Bij  mijn goudvinken neemt af en toe de man de plaats in van de pop en gaat op eieren zitten tot zij hard begint te roepen, dat hij weg moet. Een vorige ronde deed hij dat ook en er kwamen ook eiren uit. Ook hier de vraag is dat normaal gedrag?
Met vriendelijke groet

Beste Fons,

Appelvinken kunnen in gevangenschap behoorlijk agressief reageren. Zowel de man als pop kunnen dit gedrag vertonen. Ik heb enkel jaren appelvinken gekweekte en meerder keren beten de jongen en of oude vogels bij elkaar de nagels of tenen af. Normaal voert een vinkachtige zijn partner als deze om voer bedelt. Hij zou kunnen dat de man de pop niet voert omdat zo schuw zijn. Je geeft aan dat de man direct na afwijzing van haar , haar weer bezocht, dit geeft aan dat er toch wel een band is tussen de partners.

Het gedrag van de goudvinkman is niet ongewoon. Goudvink, putter, groenling, en sijsmannen willen nogal eens op de eieren gaan zitten als de pop van het nest is. Het geeft aan dat de goudvinkman erg betrokken is bij het broedproces. Het komt wel voor dat de man bij het plaatst nemen op de eieren deze onbewust met zijn nagels beschadigd. Anders dan bij de pop, die zet bij het betreden van het nest haar poten aan de buitenkant van het legsel en zakt vervolgens door haar poten, gaat de man vaak boven op de eieren of de pas uitgekomen jongen staan.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

 

Van: noel bouwman

vogelvraag

Ik heb 2 koppels bloem putters en een koppel zwart kopsijs en ik heb een voliere van 2x2 en in de schuur dan een nacht hok 120b 100h en 50diep en wil nou wat serieuzer gaan kweken is zou ik dan beter de putters apart moeten zetten of moet het lukken om 2koppels in de voliere te kweken of kan ik beter koppel in de schuur houden en een koppel buite en in het binnenhok zit een groot raam voor wel met gaas er voor natuurlijk en er komt heel de dag dag licht binnen dus extra belichte lijkt me niet nodig en had nog een vraag of in de rust tijd ok kiemzaad moet geven en hoeveel x per week dan

mvg noel bouwman

Beste Noel,
Best is de koppels apart te houden voor de kweek en kiemzaad geef ik zelf alleen tijdens het broedseizoen. Succes ermee.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet, 

Vraag van wimvan deijzen


Onderwerp: hoe zie ik het bij jongen kneuen of het ee man is of pop

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

HalloWim,

Popjes kneu hebben meer bestreping op de borst naar de flanken toe.

met vriendelijke groet

Alois

Vraag van rudy

Onderwerp: goudvinken
vraag: ik heb een wildkleur goudvink man en gele goudvink pop te samen wat
voor kleur van jongen komen daar uit .

alvast bedankt mvg rudy.

Beste Rudy,

De kleur geel bij de goudvink vererft autosomaal recessief. Anders dan bij een geslachtsverbonden vererving kunnen poppen bij een autosomaal recessieve vererving ook split  zijn voor de kleur. Uit de combinatie wildkleur man en een gele pop zijn alle jongen, dus de mannen en poppen, drager van de gele kleur. Dit noemen wij splitvogels.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

 

 

Vraag van Henny

Onderwerp: Bevruchting
vraag: Goedemiddag.
Misschien een tamelijk domme vraag, maar moet een vogel voor ieder ei opnieuw bevrucht worden?
Vr.gr. Henny

 

Beste Henny,

Dit is zeker geen domme vraag, domme vragen bestaan mijn in ziens niet. Wanneer een vogel copuleert zijn alle eieren van het legsel wat volgt op deze copulatie bevrucht, mits er een normale samensmelting van de eicel en zaadcel plaats vindt. Bij vogels zoals de slechtvalk is uit onderzoekgegevens  gebleken dat het zaad na de paring opgeslagen wordt en dat een ei dat veertig dagen na deze paring gelegd wordt bevrucht kan zijn.
Er zijn zelfs diersoorten zoals reptielen en vleermuizen die na het opslaan van het zaad na paring een jaar na paring jongen of bevruchte eieren voorbrengen.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van jean gijsenberg

Onderwerp: putters
vraag: hallo

welke kleuren van jongen komen uit een isabelsatinetputter-man x
isabelputter-pop. Isabel satinet is een satinet met in de vleugelpennen de kleuren van isabel

groetjes en dank U

Beste Jean,

Je krijgt hieruit

Satinet poppen en bruin-agaat (isabel) mannen en poppen 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
GSM: 06 149 80 673
alois.van.mingeroet@hotmail.com
Vraag van patrick Jamaer

Onderwerp: Goudvinken gooien eieren uit en eten ze op.
vraag: Beste
Dit kweekjaar heb ik vier koppels Goudvinken.
En ieder koppel eet de eieren op,of gooit de eieren uit het nest.Zou het
mogelijk zijn dat ze iets te kort hebben? Of is het een ander probleem?
Dank bij voorbaat.
Groetjes Patrick.

Beste Patrick,
 
het kan meerdere redenen hebben een gebrek aan kalk zeker gemalen oesterschelpen ter beschikking stellen aan de goudvinken het hele jaar door, evenals scherpe maagkiezel.
Als je ziet dat de pop gaat leggen de man wegnemen.
En in plaats van iets tekort wat uiteraard ook kan, zijn de vogels misschien te fel, uitkijken met voedersupplementen voor de kweek,  soberder voederen voor de kweek. 
 

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
Vraag van bertvan helden

Onderwerp: man(nen) of pop(pen)
Goede avond,

Vanmorgen een koppel? gouldamadines gekocht.
De verkoper heeft ze verkocht voor pop en man, maar een kenner? die thuis na
de koop kwam kijken zegt dat het 2 mannen zijn. wat zijn de visuele
verschillen tussen pop en man?

Dank voor uw tijd

 

Beste Bert

Bij de man zijn de kleuren feller en strakker afgelijnd, ook de staart spitssen zijn bij de man langer

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


Vraag van martinvorstenbosch

Onderwerp: mexicaanse roodmus
vraag: hallo ik heb een mexicaanse roodmus man isabel pastel hier zet ik
een Mexicaanse roodmus isabel pop tegen ,wat kan ik verwachten ?
Alleen isabel jongen of ook isabel pastel?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Martin,

Het is zeer moeilijk om  de uitkomsten   bij de Mexicaanse roodmus mutaties te bepalen omdat de benamingen bij de Mexicaanse roodmus niet allemaal juist zijn. Maar er wordt aan gewerkt.


Van: hendrik semler
Onderwerp: putter

goede dag meneer ik heb vraag hoe komt het dat mijn major putter man iedere keer het nest stuk maakt .

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

De man zal te driftig zijn denk ik best is hem van de pop weghalen en hem s' avonds bij de pop te laten terwijl je erbij bent en na een uurtje neem je hem weg dit herhaal je tot de pop eieren heeft envdan hoeft hij er niet meer bij. 

 

 

Vraag van Antoine Baelen


vraag: Beste
Ik kweek noordse goudvinken, men zegt soms dat na het uitpikken van de
jongen men 24 uur moet wachten alvorens eivoer en pinkies  en bufalos te
verstrekken, is dit zo en waarom

Dank bij voorbaat Antoine

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Antoine,
Men zegt dat, maar vogels voederen hun jongen meteen. Ik zou daar niet al teveel over nadenken en geloof aan echten. 


Vraag van Sander Oude alink

Onderwerp: Sijsmannen te vet
vraag: Mijn sijs mannen lijken me wat te vet voor de aanvang van kweek . Heeft dit invloed op de bevruchting ? Ze krijgen wildzang zaad , sijsen zaad en onkruidzaad . En zitten in kweekkooien van 120 c m Hoe krijg ik ze minder
vet ?? Mvg sander

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Sander,

Sijzen neigen, vooral als ze in broedkooi gehuisvest zijn,naar het te vet worden. Ik geef in de rust periode, herfst en winter, geen eivoer.
Vanaf eind februari krijgen ze alleen in het weekend eivoer en als ze jongen hebben. Jij geeft aan dat je alleen zaad verstrekt. Wanneer er veel soorten oliëhoudende zaden in de mengeling zitten is de kans groot dat ze te vet worden. Gerantsoeneerd voeren is bij sijzen een must. Voer niet meer dan 10 gram per koppel. Wanneer ze toch te ver blijven wil het nog wel eens helpen als je meerdere mannen in één kooi plaatst. Door het drijven is het overtollige vet veelal in enkele dagen opgebrand.

Succes met de kweek.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 


Vraag van marc jansen

Onderwerp: verschil tussen satinetten van de groenling
vraag: Hoe is het verschil te zien bij groenlingen in de keurslager satinet .ik weet nu niet of ik 2 popjes of een koppel heb

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Bij de man zijn de spiegels in de staart en vleugels dieper geel. Maak er anders eens een foto van beide vogels dan kan ik het wel zien.  


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

Vraag van anjo koolhof

Onderwerp: kruising
vraag:

l.s,
kan ik met resultaat kweken door een elzensijs man tegen een zwartkopsijs pop te zetten? neem aan dat eventuele jongen wel vruchtbaar zijn of zit dat anders,gaarne uw  oordeel.
gr anjo.

Beste Anjo, 

De paring zwartkopsijs en sijs is niet gewenst. Een deel van de jongen, of zelfs alle jongen zijn, vruchtbaar.
Ze vereven zowel de eigenschappen van de sijs als die van de zwartkopsijs.
Je kunt feitelijk niets met de jongen en je “ vervuilt” de soort.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink Vraag van anjo koolhof

is het mogelijk om een koppel europese goudvinken te huisvesten met b.v.een
koppel putters of barmsijzen ?beschikbare ruimte is 2x2x2 meter.is het zeker
dat het geen invloed heeft op de broed resultaten?
indien hier twijfel over bestaat dan ga ik ze gewoon per koppel plaatsen.
gr anjo.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Het is niet onmogelijk maar beter één koppel per volière.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet


Vraag van Rob Derwig

Onderwerp: Hoeveelheid insecten
vraag: Hoeveel insecten moet ik dagelijks mijn baardmannetjes verstrekken voor, tijdens en direct na het broedseizoen?
B.v.d. voor uw reactie
Rob Derwig

 

Antwoord van Jan Knuiman

Voor de baardman is het aanbieden van insecten sterk afhankelijk van het seizoen. In de winter wanneer de baardmannen zich hoofdzakelijk voeden met rietzaden is het verstrekken van insecten niet noodzakelijk. Ik heb er een aantal tussen zitten die nauwelijks insecten pakken in deze periode. Als het voorjaar nadert ga je de hoeveelheid drastisch verhogen ( de natuur ontwaakt) 200 gram op een kilo insectenvoer. Als er jongen zijn moeten er altijd insecten beschikbaar zijn omdat de jongen enkel met insecten worden grootgebracht.

Vr. Gr Jan

Vraag van wimvan. jaarsveld

Onderwerp: goudvinkenmijn vraag neef en nicht
vraag: in 2013 twee gele goudvinken gekocht twee broers in 2014 11 jongen van gekweekt kan ik deze jonge vogels wat dan neef en nichten  zijn aan elkaar koppelen bij voorbaat dank
wim

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo Wim

Om mooie en een gezond bestand goudvinken te kweken, zou ik geen combinatie toepassen van neef  x nicht, beter is om er 'vreemd' bloed in te brengen.

Groet,
René Vraag van timo scheidel

Onderwerp: vogel geuren
vraag: hallo,

ik zou graag willen weten of er bepaalde geuren zijn die roofvogels niet lekker vinden waardoor we ze diervriendelijk weg kunnen jagen.

groeten

Beste Timo,

Roof/stootvogels verjagen zal zo ver ik weet niet gaan met een geurstof.
Roofvogels zoals valken, haviksoorten en arenden zijn echte zicht jagers. Uilen jagen zowel op zicht als geluid. Bekend is dat gieren wel geuren “waarnemen”  en ook gebruik maken van geur bij het zoeken van voedsel. Dat roofvogels zoals sperwer, havik en valken veel schade kunnen aanrichten bij volière vogels heb ik afgelopen week mogen ervaren. Een sperwer is in de ruimte gevlogen waar ik sijzen in broedkooien huisvest. Van de van de twaalf sijzen zijn er zeven door de tralies geslagen. Een hordeur  of een loopgang voorkomt dat een roofvogel bij de volière vogel komt. Roofvogels zoals sperwer, torenvalk en kleine uilensoorten kunnen wel geweerd worden door het plaatsen van een kunst oehoe.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink  


Vraag van martin vorstenbosch

Onderwerp: mex.roodmus vererving
vraag: Ik heb jongen geweekt uit : rubino man x wk er zijn jongen uit zijn alleen de mannen split dus poppen wk? als ik deze split/rubino zet tegen pheo de pheo heeft rode ogen wat kan ik dan verwachten .? door de rode ogen mischien toch al rubino jongen.
vorig jaar was alles onbevrucht .hoe dat kan weet ik niet . Onvruchtbaar? komt
dat voor bij mexicaanse roodmus?

 

Beste Martin,
 
 
Bij de Mexicaanse roodmussen vererft rubino en phaeo recessief.
 
Rubino x phaeo geeft allemaal wildkleur/phaeo/rubino
 
Wildkleur/rubino x phaeo geeft allemaal wildkleur/phaeo en kans op split rubino. 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

Vraag van jacky Saudemont

Onderwerp: putter witkeel

Is het mogelijk uitleg te geven van . Een witkeel met een klein beetje wit onder de keel , is dat het zelfde als een witkeel met meer wit onder de snavel. Is de kweek het zelfde de nagels zijn wit.
Wil mij meer uitleg geven .
Met dank.

De witkeel putter is een co-dominante bont mutant, maar een putter kan ook door modificatie bont tonen. In het eerste geval is dat dus erfelijk maar bij modificatie is dat niet erfelijk. 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
  


Vraag van theo leenders

Onderwerp: kweeken met kunstlicht
vraag: Hallo ik zou graag kweken met kunstlicht putter x sijs wanneer zou ik het licht moeten op voeren. ik zit nu op 10 uur en met hoevel per dag of week 15 uur?
Groetjes Theo.

Antwoord van Alois van Mingeroet

Best is het licht geleidelijk opvoeren tot 15 u licht 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

Vraag van Tomvd Nieuwenhuijzen

EMAIL: tvdn@home.nl
Onderwerp: europese kanarie en/of kneu kweker.
vraag: Ik zou graag in contact willen komen met een echte vogelkweker van Europese kanarie en/of kneu. Dit ivm nieuw bloed. Het liefst een kweker uit de provincie Noord-Brabant. bvd Tom.

Vraag van johnvan Berk

Onderwerp: Formaat Putters.
vraag: Goede middag.
Als ik een groot formaat Majoor putters wil kweken wat is dan belangrijker
het formaat van de man of van de pop.
grt john.

 

Beste John,
 
het moeten uiteraard beiden grote vogels zijn maar het is altijd het best dat de pop het grootst is, het formaat wordt voornamelijk bepaald door de pop. 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

Vraag van BERT VERCAUTEREN

Onderwerp: split isabel man altijd passe partout ?

Hallo nergens vind ik bij vererving putters de combinatie wildkleur Split isabel op isabel pop terug. Wel wildkleur passe partout op isabel pop is elke wildkleur man split Isabel dan pp ?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Bert,

Wildkleur/isabel x isabel geeft:

Wildkleur/isabel mannen
Isabel mannen
Wildkleur poppen
Isabel poppen

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van Henk Weelen

Onderwerp: Pleegouder
vraag: Hallo, onlangs werd mij verteld dat een wildkleurige sijs (pop) een zeer goede pleegouder is voor putterkweek. Klopt dit? Zijn er nog ander vogels dan kanaries die goed als pleegouder fungeren in een noodgeval?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Henk,
 
Houd het eenvoudig en laat de vogels hun eigen eieren uitbroeden en hun eigen jongen opkweken. Kanaries worden vaak gebruikt als pleegouder maar het is ook niet al goud wat blinkt de kweek met pleegouders.  


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

 

 Antwoord van René Schonewille

Hallo Ton,

Een vogel kan nooit split zijn voor zijn eigen kleur! Bruinpastel kan dus nooit split voor bruinpastel,wel kan een bruinpastel pop split zijn voor geel bij goudvinken.
Ook een wildkleur pop kan wel split zijn voor geel, maar nooit voor bruinpastel.
Alois v Mingeroet heeft een prachtig boek uitgegeven deze gaat ook over een hoofdstuk over goudvinken,en mutanten en de vererving daarvan,zeker voor de beginnende liefhebbers een aanrader.

Succes,

Rene

Vraag van Ton Epskamp

Onderwerp: Vererving gelebruinpastel met wildkleur slpit
vraag: Ik heb gekweekt met een gelebruinpastel goudvink man met een
bruinpastelpop split voor geelbruinpastel heb eruit gekweekt  3 jonge
bruinpastelpoppen split voor geelbruinpastel ( geen van de 3 heeft nl. gele
veertjes ) Ik kan nu 2 wildlkleuren kopen man split voor geel en bruinpastel
pop split geel en bruinpaastel Als ik mijn gelebruinpastel man op de
bovengenoemde wildkleur pop zet en de bovengenoemde wildkleurman op een
jonge bruinpastel zet, wat komt er dan uit ?
kan een wildkleurpop wel split zijn voor geel en bruinpastel ?

Hallo John

Ik heb een vraagje nl. afgelopen broedseizoen heb ik met  een Witkop major
putter x eumo major putter gebroed, kreeg 3 satinetten en een witkop uit.
Mijn vraag ,  is die eumo pop een split ? En zijn deze jonky's  allemaal
poppen?  Die  Witkop moet een split v satinet zijn kan niet anders. Ik dacht
altijd dat een eumo geslachtsgebonden vererfd  en dus deze eumo pop geen
split kan zijn , dus niet autosomaal is. Daarom snap ik dit niet helemaal.

Mvg.  Henny van der Wijst

Antwoord van Alois van Mingeroet

Ermelo

Beste Henny,
Eumo = aminet bij de putters en aminet is een geslachtsgebonden mutatie, je witkop man is split satinet en jou drie satinet jongen zijn poppen.

Best is de goede benaming te gebruiken.

mvg

Alois

Vraag van john van Berk

Onderwerp: Gekraagde roodstaart
vraag: Ik wil volgend jaar gekraagde roodstaarten gaan kweken ben daarvoor een voliere aan het bouwen . Mag de voliere aan de bovenkant open blijven ik wil bomen en struiken in de voliere planten wil alles zo natuurlijk houden. Kunnen de vogels in een onverwamd nachthok overwinteren.
grt john.

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste John,
 
Een open volière is heel mooi maar: uilen, roofvogels en katten zijn vaak spelbrekers voor een open volière. Duiven en vogels laten hun poep in de volière doorheen het gaas vallen wat voor ziekten kan zorgen en regen en sneeuw zorgen voor een vochtige bodem.
 
Ik zou de volière dicht maken bovenaan en vooraan zorgen voor dubbel gaas.   


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


 Vraag van Guus Geertsema
Onderwerp: ziekte
vraag: Hallo wij hebben hier nu bij een paar verschillende soorten met een
soort verdikkingen/gezwellen op de kop rond de ogen en de snavel er is ons
al een sijs aan overleden we kunnen nietecht zeggen dat ze er ziek uitzien

Beste Guus,

Het is lastig om een diagnose te stellen van zieke vogels.
Helemaal als je alleen een beschrijving krijgt van het ziektebeeld.
Bij plotselinge redelijk onverklaarbare sterfte van vogels lijkt mij d enige juist keuze een, in vogels gespecialiseerde ,dierenarts bezoeken.

Je vogels zouden hapziekte kunnen hebben, een schimmel en of coli infectie kunnen ook beschreven symptomen opwekken.

Succes met je vogels,

Vriendelijek groeten,

Paul Oude Elferink   

Vraag van Marc Hassel

Onderwerp: sijs hapt en kraakt
vraag: Beste

Ik heb een koppel sijsjes gekocht in dierenwinkel na hapt en kraakt de man
ervan, ziet uit alsof hij moet overgeven. is niet constant. Lucht maakt krakend geluid. Wat zou dit kunnen zijn, en hoe moet je het behandelen.

Groetjes

Beste Marc,

Sijzen,putters, groenlingen en kruisbekken zijn in deze periode van het jaar, door o.a de relatieve hoge luchtvochtigheid, erg gevoelig voor een schimmel en of gist infectie. De beschreven verschijnselen lijken veroorzaakt door een gistinfectie in de krop.
Vogels die gehuisvest worden in een kooi of vlucht waarvan de bodembedekking uit organische stof bestaat , bijvoorbeeld houtvezel, beukensnippers enz.
zijn extra kwetsbaar. Door de hoge lucht vochtigheid is schimmelvorming op deze bodembedekking zeer aannemelijk. De sporen van deze worden door de vogel ingeademd en kunnen en inwendige schimmelvorming/groei veroorzaken.

Ik adviseer je een gespecialiseerd dierenarts te bezoeken.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink   

 

 

Vraag van rayotte

Onderwerp: verlichting sijzen
vraag: Mijn vraag luidt.

Ik ben na jaren weer opnieuw begonnen met het houden van Europese
sijzen,deze heb ik gehuisvest in broedkooien op een slaapkamer. Nu staan de
broedkooien pal bij een groot raam waar gelijk s.morgen de ochtend zon op
staat, is het nu nog nodig nog extra bij te lichten?

Beste Rayotte,

Ik heb van 1983 tot en met 1987 sijzen in broedkooien in een slaapkamer gekweekt.
Ik heb nooit bijgelicht en de vogels werden makkelijk broedrijp. De eerste eieren werden meestal in de tweede helft van maart gelegd.
Zorg wel voor een goede door ventilatie en kijk uit dat er niet te veel direct zonlicht in de kooi kan komen. Bij lichten hoeft dan ook niet.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

-

 

Vraag van EDDY WILLEMSEN

Onderwerp: KLEINE PUTTER

vraag: DE AFTEKENING BIJ DE PUTER
DE AFTEKENING VAN DE PADDESTOEL WORDt ER NIET MOOIER OP (dit koppel heb ik al jaren voor de kweek) is dit erfelijk ? kan ik hier iets aan doen of moet ik man /pop ruilen met een ander

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Eddy,
 
Als je putters goed kweken en  de jongen blijven ook nog leven is dat toch al heel wat. Doen de jongen het goed geeft dit een speciale dimensie aan je kweek. Mooie putters kweek je maar uit mooie ouders en alles vererft bij vogels dus ook mooie paddenstoel tekening.
Succes ermee 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van jan verhaegh

Onderwerp: zit stok
vraag: hallo ik heb nieuwe kweek kooien gekocht nu hebben ze mij zit stokken
er bij gedaan van 15 mm dikte kan dit of zijn ze te dik  het gaat hier om
goudvinken

groetjes jan

 

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo Jan,

Zitstokken van 15mm doorsnee zijn voor goudvinken prima,maar persoonlijk zou ik wat verschillende diktes voor de zitstokken nemen,bv een aantal van 12 mm en dan oplopend naar 15 mm.
Dit is beter voor de pootontwikkeling van de vogels,vooral bij jonge goudvinken ,neem dan wat dunner zitstokken.

Succes,
Rene

 

Vraag van Gustaaf Baevegem

Onderwerp: kruising met kapoetsensijs


vraag: hoi ik ga volgend jaar proberen hybriden te kweken met de kapoetsesijzen dus zou ik van jullie vernemen welke kleurslag van kanarie ik moet zetten tegenover  een gewone kapoetsesijs man ?. Graag zou ik ook vernemen of dit ook gaat met een europese soort zo ja welke? kan ik ook hybriden kweken met het kapoetsesijs popje zo ja welke kleurslagen moet ik hier dan tegenover zetten indien dit gaat ?

mvg Gustaaf

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Best is te koppelen aan een zwart rood kanarie en het kan ook x barmsijs of distelvink en kneuter.
Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,
Vraag van Koen Defoirdt
Beste,

Een collega-kweker heeft uit 1 nest 2 "zwarte " goudvinken gekweekt. De
ouders waren beiden wildkleur / Geel. De ene vogel is een gele mutant de
andere niet. Ik heb al eens gehoord van een modificatie maar 2 jongen uit hetzelfde nest is toch wel erg veel toeval vind ik. Willen jullie dit eens bespreken en mij op de hoogte houden? Ik heb mooie foto's van de vogels gemaakt. Als u mij een e-mail adres bezorgt dat stuur ik u de foto's door om te beoordelen.

Dank bij voorbaat

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Koen,
 
Modificaties komen niet zo heel vaak voor en twee in een nest is veel, maar zelf kweekte ik eens 3 pikzwarte Japanse meeuwen, ik liet ze het jaar daarop uitruien in een buiten volière en toen kwam hun echte kleur tevoorschijn het waren zwart grijze met nog een hele mooie tekening. Henk Branje  redacteur van Vogelvreugde  kon enkele jaren geleden een zwarte goudvink fotograferen en Rudy Driesmans kreeg vele jaren geleden een geheel zwarte distelvink voor de lens in alle gevallen bleken het modificaties te zijn.  
Maar ik ben super benieuwd naar een mooie foto van jou zwarte goudvinken.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet


Vraag van ruud roos

Onderwerp: draaiziekte bij putter
vraag: Ik heb een putter uit gevangen en in een tt kooi gezet hij draaide in de voliere ook met zijn kopje.Hoe is dat te behandelen. ps Ik wil er een tt tentoonstelling mee spelen maar dat kan toch niet. vrg ruud.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet 

Beste Ruud,
Met draaihals ziekte valt niet te spotten, maar ik denk niet dat jou putter dit heeft, om zekerheid te hebben zou je met de putter naar een Dierenarts moeten gaan. Meer dan waarschijnlijk heeft je putter last van stress en dan zitten ze ook vaak te spiegelen. Het advies is zeker niet met de putter naar tentoonstelling.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

Vraag van John van Berk

Onderwerp: Afrikaantjes als kleurstof
vraag: Goede middag.
Als ik afrikaantjes (tagetes) wil geven aan de majoor putters als kleurstof hoe kan ik dit dan het beste geven alleen het zaad of ook de bloemen.

grt john van Berk.

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste John

in de bloemen zit de meeste kleurstof

met vriendelijke groet

Alois

Vraag van Peter Bastiaan

Onderwerp: putters scheiden
vraag: ik heb 6 weken geleden een koppel major putters gekocht wildkleur
waar ik blij mee ben ze zijn levendig en zien er gezond uit ik heb ze samen
in een kooi van 150 cm x 60 x 60 cm welke binnen staat nu mijn vraag kan ik
de vogels beter gescheiden houden want ze vechten en jagen nog al met elkaar
de vogels zijn van dit jaar de verkoper denkt dat het een man en pop is maar
zeker is dit niet wat is beter scheiden of niet ???
BVD Peter

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Peter,
 
Als de vogels te fel vechten is het beter enkele dag te scheiden, want het is wel de bedoeling dat ze elkaar verdragen zeker als het de bedoeling is dat er volgend jaar mee gekweekt wordt. Toch maar goed controleren of het echt een koppel is. De kooi is normaal gezien groot genoeg, kibbelen doen putters gemakkelijk maar als het echt vechten is, dan twijfel ik toch of het een koppel is.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

Vraag van Victor Goossens

Onderwerp: kweek
vraag: Kan ik met een kruising van de Serinus Sharpii man X Serinus
Sulphuratus pop zover kweken dat ik uiteindelijk de ras zuivere Serinus
Sharpii als uitkomst krijg.

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Victor,
niemand kan je verhinderen om deze beide soorten te mengen. Maar voor de soort zuiverheid is het een foute combinatie, veel beter is het te zoeken naar een kweker die fokzuivere Serinus sharpii heeft. Probeer de site eens van Serinus club European Society of Serinus Breeders.
 
 
Probeer de soort zuiver te kweken heb je veel meer plezier aan. Kweek je ondersoorten onderling dan worden ze nooit meer zuiver.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet


Vraag van FransBroes

Onderwerp: Snavels Goudvinken

De boven snavels van mijn Goudvinken groeien behoorlijk hard. ik knip ze regelmatig. Is hier een andere oplossing of truc voor. De vogels krijgen hardvoer -sepia-grit etc.


Alvast bedankt voor de info.

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Frans,
 
het haakje bij de goudvink is karakteristiek voor de soort het moet normaal gezien nooit bijgeknipt worden. 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

Vraag van veradambacher

Onderwerp: wild sijs
vraag: Hoi ik heb een koppeltje wild sijsjes maar het vrouwtje heeft bulten
rond het oog wat kan dat zijn zit in gemengde volière met kanarie
zebravinkjes diamand duifjes en die hebben het niet graag u menging alvast
bedankt groetjes vera

antwoord van Paul Oude Elferink

 

Beste Vera,

De bult bij het sijsvrouwtje kan veroorzaakt zijn door een steek van een mug, een tumor, een bacterie-infectie of een onderhuidse vetbult. Zo lang de vogel er geen last heeft kun je deze onbehandeld laten. Wanneer de vogel er last heeft kun je voor een diagnose een dierenarts bezoeken.
Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Vraag van HansDinslage

Onderwerp: lijsters
vraag: Ik heb een Splitman voor satinet. En een Satinet pop. Wat voor jongen krijg ik daar uit.


gr Hans

Antwoord van rene Kleine

Hallo Hans,

Satinet zanglijsters vererven geslachtsgebonden. Dat wil zeggen dat alleen de mannen split kunnen zijn. Hieronder zie je de theoretische kweek uitkomsten van een split satinet man X een satinet pop:

25% wk mannen / satinet
25 % satinet mannen
25% WK poppen
25% satinet poppen

Veel succes met deze mooie vogels!

Vriendelijke groet,

Rene KleineVraag van I. Schadde van Dooren

Onderwerp: baardmanjongen sterfte
vraag: we hebben een prachtig baardmanstel, kregen 5 bevruchte eitjes , die
ongelijk uitgekomen zijn, ze groeiden heel hard en de eerste 3 al na 3 dagen
geringd wat al zeer moeilijk ging, voer bestond uit buffalowormen,pinky's,
mengsel van universeelzaad en eivoer waar ze weinig van namen. Na 1 week
(alles goed gevoerd) gingen er 2 dood , na 2 dagen weer 1 en nu na weer 4
dagen weer 1 dood ze hadden klein nestkastje en zaten dicht opeen.
Horen jullie dit wel meer? Hadden ze al apart in broedkooi gezet omdat vorig
nest van 5 ook allemaal dood zijn gegaan.
Weet iemand raad????

 

Antwoord van Rene Kleine

Hallo,

Het is van afstand heel moeilijk vast te stellen waaraan jouw baardman jongen zijn overleden. Mogelijk is er een bacteriële infectie opgetreden of zijn de ouders te broedrijp waardoor ze weer met een nieuw nest wilden beginnen en daardoor gestopt zijn met voeren. Om een bacteriele besmetting uit te sluiten kun je je (dode) vogels laten onderzoeken bij een gespecialiseerde dierenarts. Doorgaans kweken baardmannen het best in een (beplante) box of voliere, de kweek in broedkooien verloopt meestal moeizaam.

Succes met je vogels!
Vraag van janverhaegh

Onderwerp: goudvink
vraag: hallo ik wil voor volgend jaar een koppel goudvinken samen doen
man is geel x bruinpastelgele pop wat van jongen kan ik hier uit
verwachten  gr jan

 

Antwoord van rene Schonewille

Hallo jan,

Uit deze combinatie zijn alle jongen zowel de mannen en poppen geel, de mannen zijn tevens split voor pastelbruin.

Mvg,

René
Vraag van Nolly Diender

Onderwerp: Blauwborsten
vraag: Als je twee koppels blauwborsten hebt is het dan ook mogelijk als je
ze gaat scheiden de twee mannen bij elkaar te zetten en de twee poppen bij
elkaar te zetten ' s winters?
Van de tweede ronde heb ik vier jongen gekweekt, kunnen die van het winter
wel bij de pop blijven?

Antwoord van Rene Kleine

Hallo,

Blauwborsten zijn territoriale vogels die buiten de kweektijd om solitair leven. Het is dan ook niet aan te raden om meerdere mannen of poppen bij elkaar te plaatsen. Dit kan altijd gevechten opleveren met alle mogelijke gevolgen van dien. Mijn advies is dus om blauwborsten apart te laten overwinteren.

Vriendelijke groet,

Vraag van joel vervloessem


Onderwerp: putters
vraag: hoe en met welk voer kan ik een jonge putter groot brengen met de
hand? de pop voert de jongen niet meer! de jongen zijn 21a22 dagen oud en
net uit het nest!

Antwoord van Alois van Mingeroet

Hoi Joel,
 
Vogels die reeds zo oud zijn is niet gemakkelijk om ze te voederen. Neem wat eivoer waarmee ze zijn grootgebracht en maal het met een elektrische koffiemolen zodat het heel fijn is, maak er vervolgens  een papje van met water en een weinig platte kaas en doe het vervolgens in een spuitje en dan is het de kunst om de jongen te laten eten. Zorg ook voor trosgierst in de kooi daar pikken ze al snel van en ook van Pirella zaden die eten ze ook al heel vlug, maar het worden toch een paar moeilijke dagen. Succes toegewenst. 

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
Vraag van Ben Cretskens

Onderwerp: Groenling
vraag: Mijn vriendin heeft volgende koppeling van groenlingen:
WK x agaat (zo gekocht). Ze heeft hieruit 1 satinet en 3 agaten gekweekt. Is de vader dan split satinet en agaat?
Een bijkomende vraag is. Is satinet een mutatie of een mutatiecombinatie?

Mvg
Ben en Stephanie

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Het  klopt zelfs als de wildkleur man split satinet is komen er ook agaten uit satinet en agaat zijn allelen van elkaar


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 Vraag van jacky saudemont

Onderwerp: putter
vraag: Waarom is deze kweek waardeloos aminet x grijskopputter.
Het zijn toch alle twee putters carduelis.
Men kan hier toch niet spreken van een kruising .
Kan men met deze putter terug gaan naar de gewone grijskop en de gewone
aminet.

Met dank.

Beste Jacky,
 
Met het doel de aminet factor over te kweken naar de grijskop zou het enigszins kunnen, maar het is veel beter om de grijskop putter zuiver te kweken.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van Antoine Baelen

Onderwerp: vogels kuuren tijdens de kweek
vraag: Beste
ik geef mijn goudvinken preventief een kuur tegen cocidiose ongeveer 3 tot 4
keer per jaar. Mijn vraag is of ik dit ook mag doen tijdens de kweekperiode ? ( onbevruchte eitjes azm... )

Beste dank bij voorbaat Antoine


nb. een prachtige en zeer leerzame site

 

Beste Antoine,
 
Nogal wat vogelliefhebbers kuren preventief hun vogels, het meest gebruikt was ESB 3- 30% dit product is vorig jaar uit de handel genomen omdat het bij de groep van anti-biotica behoorde. In de toekomst zullen we over medicatie op basis van anti-biotica niet zomaar kunnen beschikken. Wat we als vogelliefhebbers moeten doen is de oorzaken wegnemen dat vogels ziek worden dan moeten ze ook niet behandeld worden en zeker niet preventief.
Wat we kunnen doen is de kooien en volières zo ruim mogelijk maken, zorgen voor een perfecte verzorging, droge bodem, propere zitstokken, zuivere eet en drinkflessen of potjes. En beginnen bij het begin vogels kopen bij liefhebbers die vogels kweken met zo weinig mogelijk en liefst zonder medicatie.
Met zieke vogels naar de dierenarts en gezonde vogels niet preventief kuren.
 
De uitdaging om vogels te kweken moet veel groter worden, zo wordt het plezier om vogels te houden ook groter.
 
Je hebt ook niet gezegd met wat en hoe je kuurt. Alle medicatie is niet even onschuldig als het op bevruchte eieren aankomt. Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van Lukas Hoekman

Onderwerp: Verkrampte tenen putter.
vraag: Ik heb samen met mijn vader kleine putters en hebben een slecht jaar.
We hebben 1 jong maar die heeft problemen met zijn tenen. Het jong kan niet
op de stok staan. Het lijkt net of de tenen zijn verkrampt. De tenen kunnen
wel goed bewegen maar de achterste tenen staan naarvoren verkrampt(bij beide
voeten). Vorig jaar hebben we dit ook al eens gehad, maar we weten niet waar
dit vandaan komt. Hebben jullie misschien enig idee wat dit is en of ik er
nog wat aan kan doen.(jammer genoeg kan ik geen foto sturen). Alvast
bedankt!

 

Beste Lukas,
 
best is een dierenarts te raadplegen het zijn wel symptomen van rachitis kan voorkomen door een gebrek aan vitamine D3, deze vitamine halen vogels uit vooral rechtstreek zonlicht. Maar ik geef je de raad om naar een dierenarts te gaan Dhr Coutteel uit Nijlen België en Yves Aerts uit Hulst Nederland zijn gespecialiseerd in vogels. 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
Vraag van Mariannevan Rooijen

Onderwerp: Zangkanarie heeft scheve snavel
vraag: Mijn groene zangkanarie heeft ineens een scheve snavel, hij kan wel
goed eten.
Hij is al 2 maanden in de rui, en zingt daarom niet, maar nu slaapt hij heel
veel. Zou de scheve snavel ook kunnen komen door de rui?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Marianne,
 
Dat de vogel al twee maand in de rui is ligt aan het feit dat hij in de war is wat zijn biologische klok betreft, dat komt door onregelmatige dag lengte door. Best is het vogeltje op een plaats te zetten waar hij kan meegaan met de jaargetijden. Zonder dat er 's morgen of s' avonds lampen branden.
 
Een kanarie met een scheve snavel kan best wel blijven leven met dit ongemak, wel in het ooghouden en op tijd en stond de snavel wat bij vijlen.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 

Onderwerp: Putters ringen
vraag: beste.

Na een aantal jaren Goudvinken met succes gekweekt te hebben en nog steeds wild ik wat meer zang in de kooien. ik heb een koppel majoor putters aan geschaft en dit koppel klikt goed.
1e nest man laat de eieren met rust dus man erbij gelaten.
Bij uitkomen van de eieren alle jongen  eruit gegooid door wie , ik weet het niet , was op mijn werk.

2e nest s,nachts geschrokken en pop en zat de hele dag op de grond.


Na een paar dagen was ze weer opgeknapt en in een kooi van 180 l x 120 h x 80 b gezet.

3e nest 3 eieren man apart gezet en 3 jongen , na 4-5 dagen geringd en prompt direct de jongen eruit gegooid.

De ringen waren bekleed met ventiel slang zoals ik dat ook doe met mijn goudvinken.

Maar de pop bleef ze eruit gooien heb ook nog de ringen zwart gemaakt maar het zelfde probleem.

Erg jammer.

De jongen zijn na dat ik ze 6-7 terug had gelegd overleden.

Wat deed ik fout en is er misschien nog een andere manier om dit ring probleem op te lossen.

Hoor het graag.

Grt Frans.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Frans,
 
Het is wel heel veel pech en voor alle problemen is er niet altijd een goed antwoord. Maar ik ga mijn best doen.
 
Bij putters is het toch meestal aangeraden om de man  weg te nemen tijdens het broeden en het opkweken van de jongen. Putters houden het nestje heel zuiver en al wat er volgens hun niet in thuis hoort gooien ze eruit. Het is dus bij jou de pop die de jongen eruit gooit nadat ze geringd zijn. Best is als je putter jongen uit het nest neemt eerst de handen eens met gras of ander onkruid wrijven. Mensen ruiken nu eenmaal anders dan vogels. Zeker als je roker bent. Ook een truck is om met een perforator van bruin of groen inpakpapier confetti  te maken en na het ringen een greep van deze confetti in het nestje te deponeren, onmiddellijk na het ringen vers geplukt onkruid en eivoer te geven zodat de vogels gestimuleerd zijn om de jongen te voederen. 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet

 


Vraag van AntoineBaelen

Onderwerp: Noordse goudvinken
vraag: Beste, na een zeer grondige voorbereiding met mijn goudvinken wil het maar niet lukken met de kweek, eerste ronde alle eieren onbevrcht,tweede ronde wel bevrchte eitjes maar na een drietal dagen liggen de jongen uit het nest en zijn doodgepikt. Mijn vraag wie is hier de dader pop of man,en vanwaar zoveel onbevrchte eitjes. sportieve
groetjes Antoine

 


Antwoord van Rene Schonewille

Hallo Antoine,

Meestal is een te vroege start,of met andere woorden te vroeg begonnen met de kweek de oorzaak van onbevruchte eieren in de eerste ronde,meestal is de man dan nog niet zo ver.
Als de jongen uit het nest worden gegooid,is vaak de man de dader,probeer de volgende ronde,zodra de pop het eerste ei heeft gelegd de man in bv een tentoonstellingskooi te plaatsen bij de pop in de vlucht.
Als de jongen dan ongeveer een dag of 7 zijn ,probeer dan de man terug te plaatsen,maar houd als goed in de gaten,is de man vervelend na de jongen en/of pop,plaats de man weer terug in de TT-kooi.
De pop brengt normaal gesproken de jongen alleen groot.

Groet,
René.

Vraag van Theo Smolenaers

Onderwerp: Geen eieren leggen.
vraag: Beste, ik kweek met rode kanarie's en heb 3 poppen erbij die een nest
maken maar geen eieren leggen. Ze zij kerngezond, maken mooie nestjes en
zijn jonge vogels. Ik voer alle vogels het zelfde.
Nou heb ik gehoord dat ze te jong kunnen zijn of dat deze vogels in het
verleden esb3 kunnen hebben gehad.[mij niet bekend]. Wat kan de oorzaak
zijn?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Theo,
Als kanaries niet aan de kweek gaan in deze periode van het jaar kan dat meerdere reden hebben, te jong, niet in conditie is meestal de reden. Dat ze teveel medicatie gehad hebben is niet aannemelijk dat dit de reden is..

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van De leeuw Mec

Onderwerp: Verervingen zwartkopsijs
vraag: Heeft er iemand een lijst voor de verervingen van de zwartkopsijs/
mangalaansijs?

Mvg Michael

 

Antwoord van paul Oude Elferink

Beste Micheal,

De vererving van de verschillende kleurmutanten van de magellaansijs is gelijk aan die van de europesesijs.

 

Grondregels vererving kleurslagen en verervingvormen bij de sijs

Bruin: Deze mutant zit op de Geslachts chromosomen ZZ & ZW.
Bruin----Symbool: Z b
Vererving: geslachtsgebonden recessief.
Kwalitatieve reductie van het eumelanine.
De bruinfactor ontstaat door een geringere oxidatie van het zwart eumelanine naar bruin eumelanine gekleurd, ook de kleur van de snavel en poten worden gereduceerd.

 

Man: bruin x Pop: wildkleur 
Mannen:
Wildkleur/bruin
Poppen:
bruin

Man: Wildkleur x Pop: bruin 
Mannen:
Wildkleur/bruin
Poppen:
Wildkleur

Man:Wildkleur/bruin x Pop:Wildkleur
Mannen:
Wildkleur
Wildkleur/bruin
Poppen:
Wildkleur
bruin

Man:Wildkleur/bruin x Pop:bruin
Mannen:
Wildkleur/bruin
bruin
Poppen:
Wildkleur
bruin

Man:bruin x Pop:bruin
Mannen:
bruin
Poppen:
bruin

Agaat: Deze mutant zit op de Geslachts chromosomen ZZ & ZW.
agaat ----Symbool: Z ino*ag
Vererving: geslachtsgebonden recessief
Kwantitatieve reductie
De agaatfactor een reductie van het phaeomelanine.
Hierdoor zijn de zwarte veervelden van de wildkleur veranderd in zwartgrijs,
ook de kleur van de snavel en poten worden gereduceerd.

Man:agaat x Pop:Wildkleur
Mannen:
Wildkleur/agaat
Poppen:
agaat

Man:Wildkleur x Pop:agaat
Mannen:
Wildkleur/agaat
Poppen:
Wildkleur

Man:Wildkleur/agaat x Pop:Wildkleur 
Mannen:
Wildkleur
Wildkleur/agaat
Poppen:
Wildkleur
agaat

Man:Wildkleur/agaat x Pop:agaat
Mannen:
Wildkleur/agaat
agaat
Poppen:
Wildkleur
agaat

Man:agaat x Pop:agaat 
Mannen:
agaat
Poppen:
agaat

Bruin-agaat:

De Technische Commissie van de N.B.v.V. en S.E.C. hebben besloten de naam te
veranderen van Isabel naar bruin-agaat dit is eigenlijk ook een betere naam
omdat het een combinatie is van bruin x agaat, bruin-agaat zo staat het ook
in het TT- vraagprogramma van de N.B.v.V. en S.E.C. sommige Vogelbonden,
Specialclubs en kwekers noemen bruin-agaat nog steeds Isabel.

Deze combinatie mutatie is ontstaan door een zogenaamde Crossing-over
(Engels voor: over kruising)
Crossing-over komen bij de Geslacht- & Autosoom chromosomen voor.
Nieuwe Symbolen voor de geslachtschromosomen van vogels was: XX is nu ZZ en
XY is nu in ZW veranderd.

De paarsgewijs chromosomen moet je eigenlijk als een soort containers zien
waar de genen opliggen en de afstand tussen de genen allemaal verschillend
zijn. Bij een Crossing-over tussen twee identieke chromatiden worden tijdens
de meiose(reductiedeling) de paarsgewijs chromosomen gesplitst in
chromatiden die elkaar tijdens de celdeling kapot kunnen trekken waarna ze
zichzelf kunnen repareren door het ontbrekende stuk weer aan te trekken.
Vaak is dit een deel van hun zuster chromatiden waarbij dus uitwisseling van
genen plaatsvindt.
Enkelvoudige Crossing-over: het paarsgewijs chromatiden overkruizen elkaar 1
keer.
Meervoudige Crossing-over of dubbele Crossing-over: het paarsgewijs
chromatiden overkruizen meer dan 1 keer.
Het aantal gen uitwisselingen wordt bepaald door de afstand tussen de genen,
de frequentie van de Crossing-over is daardoor verschillend.
Voorbeeld 1: de Crossing-over waarde tussen Z b en Z ino*ag = bruin-agaat is
nog niet bekend in %
Terugtredende Crossing-over is ook mogelijk met de zelfde Crossing-over
waarde als de Crossing-over heeft plaats gevonden.
Translocatie: Crossing-over tussen 2 verschillende chromosomen paren komt
bijna nooit voor, mogelijk is dit wel maar vormt wel een lethaal factor.

Combinatie van: bruin x agaat(Isabel)= Z b x Z ino*ag
Geslachtsgebonden recessief x Geslachtsgebonden recessief

Het - tussen bruin-agaat geeft aan dat de combinatie is waar een
Crossing-over heeft plaats gevonden.
Wildkleur x wildkleur        Zonen:            wildkleur
Dochters:   wildkleur
Wildkleur x agaat       Zonen:            wildkleur/agaat
Dochters:   wildkleur  
Wildkleur x bruin       Zonen:            wildkleur/bruin
Dochters    wildkleur
Wildkleur x bruin-agaat      Zonen:            wildkleur bruin-agaat
Dochters    wildkleur
Wildkleur PP x wildkleur     Zonen:            wildkleur, wildkleur agaat,
wildkleur bruin, wildkleur
agaat, bruin,
bruin-agaat
Dochters:   wildkleur, agaat, bruin,
bruin-agaat
Wildkleur PP x agaat         Zonen:            wildkleur/agaat, wildkleur
PP, agaat,
agaat/bruin-agaat
Dochters:   wildkleur,agaat bruin,
bruin-agaat
Wildkleur PP x bruin         Zonen:            wildkleur/bruin, wildkleur
PP, bruin,
bruin/bruin-agaat
Dochters:
wildkleur,agaat,bruin,bruin-agaat

                            

Wildkleur PP x bruin-agaat   Zonen:            wildkleur
PP,agaat/bruin-agaat, bruin/bruin-agaat
Dochters:   wildkleur, agaat, bruin,
bruin-agaat
Wildkleur/ agaat x wildkleur Zonen:            wildkleur, wildkleur/agaat
Dochters:   wildkleur, agaat
Wildkleur/agaat x agaat      Zonen:            wildkleur/agaat, agaat
Dochters:   wildkleur, agaat
Wildkleur/agaat x bruin      Zonen:            wildkleur bruin, wildkleur
bruin
kans agaat PP
Dochters:   wildkleur/agaat
Wildkleur/agaat x bruin-agaat Zonen:            Wildkleur PP,
agaat/Bruin-agaat
Dochters:   wildkleur, agaat
Wildkleur/bruin x wildkleur  Zonen:            wildkleur, wildkleur/bruin,
Dochters:   wildkleur, bruin
Wildkleur/bruin x agaat      Zonen:            wildkleur/agaat wildkleur PP
Dochters:   wildkleur, bruin
Wildkleur/bruin x bruin      Zonen:            wildkleur/bruin, bruin
Dochters:   wildkleur, bruin
Wildkleur/bruin x bruin-agaat Zonen:            wildkleur PP,
bruin/bruin-agaat
Dochters    wildkleur, bruin
Agaat x wildkleur       Zonen:            wildkleur/agaat
Dochters:   agaat
Agaat x agaat                Zonen:            agaat
Dochters:   agaat
Agaat x bruin                Zonen:            wildkleur/agaat/bruin/PP
Dochters:   agaat
Agaat x bruin-agaat          Zonen:            agaat/bruin-agaat
Dochters:   agaat
Agaat/bruin-agaat x wildkleur Zonen:            wildkleur/agaat, wildkleur
PP
Dochters:   agaat, bruin-agaat
Agaat/bruin-agaat x agaat    Zonen:            wildkleur PP,
bruin/bruin-agaat
Dochters:   agaat, bruin-agaat
Agaat/bruin-agaat x bruin    Zonen:            agaat/bruin-agaat,
bruin-agaat
Dochters:   agaat, bruin-agaat
Agaat/bruin-agaat x bruin-agaat    Zonen:
agaat/bruin-agaat,bruin-agaat
Dochters:   agaat, bruin-agaat
Bruin x wildkleur       Zonen:            wildkleur/bruin
Dochters:   bruin
Bruin x agaat                Zonen:            wildkleur/agaat/bruin PP
Dochters:   bruin
Bruin x bruin                Zonen:            bruin
Dochters:   bruin
Bruin x bruin-agaat          Zonen:            bruin/bruin-agaat
Dochters:   bruin
Bruin/bruin-agaat x wildkleur Zonen:            wildkleur/bruin, wildkleur
PP
Dochters:   bruin, bruin-agaat
Bruin/bruin-agaat x bruin    Zonen;            bruin, bruin/bruin-agaat
Dochters:   bruin, bruin-agaat
Bruin/bruin-agaat x bruin-agaat    Zonen:            bruin/bruin-agaat,
bruin-agaat
Dochters:   bruin, bruin-agaat
Bruin-agaat x wildkleur      Zonen:            wildkleur PP
Dochters:   bruin-agaat
Buirn-agaat x agaat          Zonen:            agaat/bruin-agaat
Dochters:   bruin-agaat
Bruin-agaat x bruin          Zonen:            bruin/bruin-agaat
Dochters:   bruin-agaat
Bruin-agaat x bruin-agaat    Zonen:            bruin-agaat
Dochters:   bruin-agaat

Ivoor:De ivoorfactor reduceert de carteniode kleur in de vogel met ongeveer
vijftig procent. Anders dan bij de pastel , deze factor reduceert ook het
pigment. Reduceert de ivoorfactor alleen de carteniode kleuren, rood, geel
en groen, in de vogel met ongeveer vijftig procent.
Vererving: geslachtsgebonden recessief.
Ik geef de formule voor de wildkleur in plaats van wildkleur kan ook agaat,
bruin, bruin-agaat ingevuld worden.

Man: Ivoor x Pop: wildkleur 
Mannen:
Wildkleur/ivoor
Poppen:
ivoor

Man: Wildkleur x Pop: ivoor 
Mannen:
Wildkleur/ivoor
Poppen:
Wildkleur

Man:Wildkleur/ivoor x Pop:Wildkleur
Mannen:
Wildkleur
Wildkleur/ivoor
Poppen:
Wildkleur
ivoor

Man:Wildkleur/ivoor x Pop:ivoor
Mannen:
Wildkleur/ivoor
ivoor
Poppen:
Wildkleur
ivoor

Man:ivoor x Pop:ivoor
Mannen:
ivoor
Poppen:
ivoor

Phaeo: Deze mutant zit op een Autosoom chromosoom.
phaeo ----Symbool: a
Vererving: autosomaal recessief.
Kwalitatieve reductie van het eumelanine.
Bij de phaeo wordt het eumelanine (zwart) belet in zijn ontwikkeling, het
phaeo melanine (bruin) wordt niet aangetast, hierdoor komt het typische
phaeopatroon omzoming en hamerslagtekening tot stand. Door afwezigheid van
het eumelanine is de bestreping verdwenen,en deze is vervangen door het
phaeopatroon. Het eumelanine rond de schacht van de vleugel- en staartpennen
en dekveren wordt belet om tot uiting te komen, dit gebeurt ook in het
rugdek en in de flanken, hierdoor ontstaat een bruin omzoomde bevedering
waardoor het phaeo patroon tot stand komt. Ook de kleur van de snavel,
nagels en poten worden gereduceerd, de oogkleur is robijnrood.
agaat, bruin, bruin-agaat ingevuld worden.

Man:Wildkleur x Pop: phaeo 
Mannen:
Wildkleur/phaeo
Poppen:
Wildkleur/phaeo

Man:Wildkleur/phaeo x Pop:Wildkleur/phaeo
Mannen:
Wildkleur
Wildkleur/phaeo
phaeo
Poppen:
Wildkleur
Wildkleur/phaeo
phaeo

Man:Wildkleur/phaeo x Pop: phaeo
Mannen:
Wildkleur/phaeo
phaeo
Poppen:
Wildkleur/phaeo
phaeo

Man: phaeo x Pop: phaeo
Mannen:
phaeo
Poppen:
phaeo

Topaas

De werking van de topaasfactor komt vooral tot uiting in de reductie van het
zwarte eumelanine bij de wildkleur en de agaat. Het belangrijkste kenmerk is
een geconcentreerde ligging van het eumelanine rond de schacht van de veren.
Dus donkere, centraal gelegen eumelanine en brede heldere omzoming. Een
tweede kenmerk is dat de schacht van de veren kleurloos is, wat het best
zichtbaar is in de vleugel- en staartpennen.
Ik geef de formule voor de wildkleur in plaats van wildkleur kan ook agaat,
bruin, bruin-agaat ingevuld worden.

Man:Wildkleur x Pop: topaas
Mannen:
Wildkleur/topaas
Poppen:
Wildkleur/topaas

Man:Wildkleur/topaas x Pop:Wildkleur/topaas
Mannen:
Wildkleur
Wildkleur/topaas
topaas
Poppen:
Wildkleur
Wildkleur/topaas
topaas

Man:Wildkleur/topaas x Pop: topaas
Mannen:
Wildkleur/topaas
topaas
Poppen:
Wildkleur/topaas
topaas

Man: topaas x Pop: topaas
Mannen:
topaas
Poppen:
topaas

Lutino/ino: Deze mutant zit op een Autosoom chromosoom.
phaeo ----Symbool: a
Vererving: autosomaal recessief.
Kwalitatieve reductie van het eumelanine.
Bij de phaeo wordt het eumelanine (zwart) belet in zijn ontwikkeling, het
phaeo melanine (bruin) wordt niet aangetast, hierdoor komt het typische
phaeopatroon omzoming en hamerslagtekening tot stand. Door afwezigheid van
het eumelanine is de bestreping verdwenen,en deze is vervangen door het
phaeopatroon. Het eumelanine rond de schacht van de vleugel- en staartpennen
en dekveren wordt belet om tot uiting te komen, dit gebeurt ook in het
rugdek en in de flanken, hierdoor ontstaat een bruin omzoomde bevedering
waardoor het phaeo patroon tot stand komt. Ook de kleur van de snavel,
nagels en poten worden gereduceerd, de oogkleur is robijnrood.

Man:Wildkleur x Pop: Lutino/ino
Mannen:
Wildkleur/ Lutino/ino
Poppen:
Wildkleur/ Lutino/ino

Man:Wildkleur/ Lutino/ino x Pop:Wildkleur/ Lutino/ino
Mannen:
Wildkleur
Wildkleur/ Lutino/ino
Lutino/ino
Poppen:
Wildkleur
Wildkleur/ Lutino/ino
Lutino/ino

Man:Wildkleur/ Lutino/ino x Pop: Lutino/ino
Mannen:
Wildkleur/ Lutino/ino
Lutino/ino
Poppen:
Wildkleur/ Lutino/ino
Lutino/ino

Man: Lutino/ino x Pop Lutino/ino
Mannen:
Lutino/ino
Poppen:
Lutino/ino

 

Pastel

De pastelsijs vererft niet geslachtsgebonden recessief maar autosomaal
dominant.
Ik geef de formule voor de wildkleur in plaats van wildkleur kan ook agaat,
bruin, isabel of ivoor ingevuld worden.

Pastel x wildkleur                 Zonen en dochters:      pastel,
wildkleur
Wildkleur x pastel                 Zonen en dochters:      wildkleur,
pastel
Pastel x pastel                    Zonen en dochters:      wildkleur,
pastel,
pastel
dubbel factor
Pastel dubbelfactor x wildkleur    Zonen en dochters:      pastel
Pastel dubbelfactor                Zonen en dochters:      pastel,
pastel dubbel
factor

 

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

 

 

Vraag van Alma Schipper

Onderwerp: kanarie - koppel.. gedrag en verzorging
vraag: Sinds een paar weken vang ik als leek een afgedankt kanariekoppel op.
Ik ben geen voorstander van vogels in kooien,vogels horen te vliegen en niet
tussen stokjes heen en weer hippen. De kooi is klein (breed 28 / diep 38 / hoog 34) en ik ben op zoek naar iets groters voor ze naar een permanent adres gaan.
Het meegeleverde voer bestond uit zangzaad en krachtvoer. Sinds gister voeg ik vit.druppels toe op advies van dierenwinkel en omdat de pop plekjes op haar kopje krijgt. Ik geef peterselie, basilicum, banaan, appel, peer, broccoli etc. Als het weer het toelaat, zet ik de kooi buiten in de tuin, half zon, half schaduw en ik hang elke dag het badje aan, waar de pop als enige gebruik van maakt.
Nu heeft de pop sinds een paar dagen wat plekjes op het kopje, alsof het mannetje haar heeft gepikt. Zij is het kokosnestje aan het 'bekleden'met strootjes en hij paart regelmatig waarna hij naast haar op het nest blijft zitten met het kopje omhoog. Ik vind ze ook heel nerveus in de kooi rondfladderen en ze hangen regelmatig aan de binnenkant van de kooi alsof ze graag naar buiten willen. Af en toe is er een eitje, maar dat wordt niet uitgebroed of vertoont na een week nog geen embryo. Dan haal ik het maar weer weg omdat het vrouwtje erg veel op het nest doorbrengt. Omdat ik geen verstand heb van vogels, zou ik iemand een filmpje willen laten zien aan een
kenner of telefonisch e.e.a. willen bespreken om te checken of de vogels het
naar de zin hebben. Ze eten goed en zijn nieuwsgierig, maar het blijft
natuurlijk maar een kleine kooi. De dierenwinkel raadt een bezoek aan de dierenarts af omdat dit teveel geld zou kosten en een dierenarts doorgaans geen verstand van vogels zou hebben. I.p. daarvan, raadt hij me aan om de vogels mee te nemen naar een andere dierenwinkel..
Ik denk dat mijn vraag is, hoe weet ik of de vogels  gezond en stressvrij zijn?
Met dank,

Alma Schipper

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

 

Beste Alma,
Als de vogels zoveel aandacht krijgen van jou komt het wel goed met het koppel kanaries, de verzorging ziet er prima uit. Als het popje een nest wil maken wat normaal is in deze periode van het jaar.
Zou je best een nestje geven en wat nest materiaal vezels van cokko's, jutte en katoen niet langer dan 5 cm ook fijn gras en mos wordt naar waarde geschat. Een kooi van 60 op 40, 40 cm zou uiteraard leuker zijn voor de vogels en ook voor jou, 80 cm breed is uiteraard nog beter. Op marktplaats worden ze voor een prikje aangeboden, meer dan waarschijnlijk ook bij jou in de buurt.
Als je de vogels goed verzorgt heb je daar ook veel vriendschap voor terug want ze zijn altijd blij als ze u zien. En een vogel in de natuur heeft het ook niet gemakkelijk, het is voortdurend opletten want het is eten en gegeten worden. De natuur is ook niet meer wat het geweest is  
Vergeet ook niet dat kanaries echte huisdieren zijn geworden, ze worden al meer dan 500 jaar gekweekt in kooien. En geloof me jou kanaries zitten beter en veiliger  bij jou in een kooi dan in de natuur, want ze overleven niet een dag in de vrije natuur.
Succes met de opvang van je gevleugelde kostgangertjes.

 

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van monica reyniers

Onderwerp: kanarie hees
vraag: mijn kanarie kan niet goed meer fluiten hij is hees geef hem nu
ornicure in zakjes en leng  het op met water doe ik daar goed aan Bedankt of
hebt u een ander voorstel dank bij voorbaat


Antwoord van Alois van Mingeroet


Beste Monica,


Dat een kanarie hees is kan meerdere oorzaken hebben, best is met het beestje naar een dierenarts gaan of bij een goede kanarie kweker in de buurt, die weten ook meestal wel raad.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van Annemarie Jonker

Onderwerp: koppelen
vraag: Als ik mijn vogels ga koppelen,doe ik dan eerst de pop of eerst de
man in de broedkooi?

Groet,

Annemarie.

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Annemarie,

Hier kan ik niet direct een eenduidig antwoord opgeven, namelijk of je eerst de pop of de man in de broedkooi plaatst, dit verschilt per vogelsoort.

Bij de meeste insectenetende Europese vogels die trekken zien we dat veelal de mannen één tot tweeweken eerder dan de poppen in hun broedgebied aankomen. Vrijwel direct na aankomst "claimen" zij een territorium en proberen met hun zang een pop hieraan te binden.
Bij dit soort vogels is het zinvol om eerst de man in de broedkooi te plaatsen.

Bij zaadetende vogels kijk ik welke het meest dominant is. Ik plaats de minst dominante vogel eerst in de kooi. Dit kan de pop zijn maar ook de man.
Wanneer je de vogels ruim voor het broedseizoen in de broedkooi plaatst, hier gaat mijn voorkeur na uit, dan kun je de man en pop tegelijk in de broedkooi plaatsen.

Succes met de kweek.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van paco benders

Onderwerp: wanneer putterman bij pop
vraag: Ik heb mijn putter man apart zitten en de jongen zijn nu 11 dagen
oud. Wanneer kan ik de man erbij laten?

Antwoord van Alois van Mingeroet

Het blijft altijd spannend om de man bij de pop en de jongen te plaatsen, zeker zorgen dat je de vogels in het oog kan houden, want sommige putter manen zijn echt niet te vertrouwen. Andere beginnen meteen mee te voederen, voor alle zekerheid, de vogels observeren en zorgen dat je de jongen niet meer kwijt speelt.        

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


 

Vraag van piet amstel

vraag: wat aan voeding heeft een goudvink met drie jonge nodig, aan eivoer en insekten?

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo Piet,

Goudvinken met jongen,hebben al eerst een goed eivoer,dit mag een fabriekseivoer of eigen gemaakt zijn.
Door het eivoer,wat diepvries meelwormen,pinkies. En een bakje met kiemzaad.
De SEC heeft trouwens een speciaal uitgave over het kweken en houden van goudvinken,hier staat heel veel nuttige informatie over de goudvinken houden ed.

Succes,
ReneHallo

Ik ga volgende week staartmezen kopen 
Maar wat kan ik ze het beste geven voer en insecten wat

Mvg 

Antwoord van Rene Kleine

Staartmezen geef je het beste een insectenrijke voeding. Je kan ze insectenpate en universeelvoer geven met daaronder diepvries insecten als pinkys en buffallowormen, let wel op dat niet alle vogels dit goed eten dus voer ook zeker levende insecten zoals meelwormen en buffalowormen. Daarnaast zijn staartmezen gevoelig voor vitaminigebreken dus geef ze ook af en toe eens wat multivitamine door het drinkwater. In de kweektijd ben je hele kleine insecten nodig voor de jonge vogels, denk hierbij aan fruitvliegjes, bladluizen, en mini meelwormen.

met vriendelijke groet

Rene

 

 

Vraag van JosVandors


Onderwerp: vererving sijs
vraag: Kunt u mij vertellen wat ik kweek uit een bruine sijs man split voor isabel in combinatie met een agaat ivoor pastel sijs popje?

Mvg

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Jos, 

Uit deze combinatie zijn de dochters, bruin, bruinpastel, isabel ( bruin-agaat) en isabel pastel ( bruin-agaat).
De mannen zijn wildkleur of wildkleur pastel en split voor bruin, ivoor en agaat, 50 % vererft tevens isabel(bruin-agaat).

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Vraag van W .Beens.

Onderwerp: kooien
vraag: Ik heb kooien van l.1200 h.500 d.400,ik wil graag overgaan op cultuurvogel, welke vogels zijn hiervoor geschikt om hierin te kweken?
vrf gr w.beens

 

beste heer,

In de afmeting kunt u gemakkelijk de volgende vogels kweken:

Barmsijs, Elzensijs, Putter, groenling en goudvink.

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


Vraag van Annemarie Jonker

Onderwerp: Badzout
vraag: Mag je badzout elke dag in het badwater van de vogels doen,of is dat
schadelijk?

groet,

Annemarie.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Ik heb dat nog nooit bij mijn vogels gebruikt

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,
Vraag van Eddy Baelen

Onderwerp: fraters en witstuitbarmsijzen


Kan ik in een kweekbox een koppel fraters en een koppel witstuitbarmsijzen plaatsen met het oog op de kweek? (1.80 d - op 1 m b op
2m h)

Antwoord van Rene Kleine

Hallo Eddy,

Fraters zijn over het algemeen vrij verdraagzame vogels, ik ken zelf een kweker die ze in de kweekbox samen kweekt met een koppel sijzen en dat gaat al jaren prima samen. Indien je de ruimte hebt is het altijd beter om koppels te scheiden, ook loop bij deze samenstelling de kans op bastaarden van je vogels. 

Vriendelijke groet Rene Kleine


Vraag van GERRIT Westra

Onderwerp: mexicaaanse roodmus
vraag: Hoe oud kunnen Mexicaanse roodmussen worden?
Is een koppel uit 2011 nog aan te wennen in een nieuwe omgeving?


met vriendelijke groet,

 

Ja hoor, met deze vogels is nog goed te kweken

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


Vraag van AnnemarieJonker

Onderwerp: Koppeling goudvink x putter


vraag: Hallo,

Ik heb een zeer broedrijpe goudvinkman.
Deze zit apart.
Ik heb een week een putterpop bij hem gezet,met tralie tussenschot tussen
beide.
Maar als ik die weghaal valt de man de putter aan.
Hoe kan ik deze twee toch koppelen?

groet, Annemarie.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Annemarie,


Met een goudvink man is het onmogelijk om hybriden te kweken.

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,

Vraag van frans smolders

Onderwerp: japanse nachtegaal
vraag: heb buitenvoliere met alleen wildzang mannen (zang).kan hier een japanse nachtegaal man ook bij?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Natuurlijk heb je er nog een goede zanger bij.

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,
Vraag van MoniqueEpping

Onderwerp: Mexicaanse Roodmus x Kanarie
vraag: Goedeavond,

Ik heb een mexicaanse roodmus man gezet bij een zwartrood Jaspis kanarie
pop. Wat voor kleur bastaarden kan ik hieruit verwachten?

Groet,

Monique

Antwoord van Alois van Mingeroet'

50 % zijn jaspis omdat dit een dominante vererving is bij de Europese noemt men dit dominant pastel 

 

 

Vriendelijke groeten
Alois Van Mingeroet,


Vraag van jimmy cremers

Onderwerp: natuurkleur putter
vraag: hallo
ik heb een natuurkleur putter gekocht split witkop/pastel kans split bruin pastel.
neem nu dat hij split is voor bruinpastel en ik zet hem tegen een bruinwitkop pop.
kan ik dan bruinpastel mannen en poppen kweken ? of waar moet ik hem het
beste tegen zetten om bruinpastellen te kweken? ik heb ook nog en pastel pop
over waar ik hem tegen kan zetten.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Jimmy,

je kan alleen een pastel-bruin mankweken uit een koppel

wildkleur/pastel-bruin x pastel-bruin pop

of uiteraard
pastel-bruin man x pastel-bruin pop


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
Vraag van rene ravenhorst

Onderwerp: welke soorten kunnen bij mekaar.
vraag: Hallo,
Ik heb diversen soorten wildzang overgenomen. Nu is mijn vraag welke soorten kunnen bij elkaar. Gaat om de volgende soorten.
Pimpelmees ,koolmees ,heggemus, tuinfluiter ,roodborstje, roodmussen, zwartkop,
sijs.

Alvast bedankt voor het antwoord.

 

Antwoord van rene Kleine

Beste Rene,

Dit is een hele bonte verzameling vogels en als je hiermee wilt kweken is het beste om de vogels appart te huisvesten. Vooral mezensoorten kan je niet bij elkaar in houden, ook soorten als de tuinfluiter en de zwartkop zijn vogels uit de zelfde familie (sylvia) en kunnen niet bij elkaar gehouden worden in de kweek. Wel zou je bijvoorbeeld een koppelheggenmussen bij een koppel mezen in kunnen zetten. Dit omdat het hier om een holenbroeder en een vogel met een open nest gaat, wat niet echt concurrenten van elkaar zijn. Ook zullen de mezen zich boven in de voliere ophouden en de heggenmussen vooral op de grond en in de onderste helft van de voliere. Veel succes met je bonte gezelschap!

Vriendelijke groet, Rene Kleine

Vraag van GustaafBaevegem

Onderwerp: Zwartkopsijs
vraag: geachte graag zou ik van jullie vernemen welk kleurslag van kanarie pop ik op 1 zwartkopsijs man moet zetten om mooie hiybriden te kweken

mvg Gustaaf

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Gustaaf,
Het best is een zwartgeel of een zwartwit dominant kanarie pop


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 


Vraag van marco schreurs

Onderwerp: planten
vraag: beste lezer van deze mail.
ik heb een vraag over planten ,namelijk  mijn barmsijs ,sijsjes en putters eten  mijn planten op . zelfs van riet , bamboe, vuurdoorn,salix ,hulst. van mijn coniferen en de jeneverbes  blijven ze af .


met m.v.g. Marco.

 

Antwoord van paul Oude Elferink

Beste Marco,

De meeste inlandse vinken eten hun zaden in rijpe en halfrijpevorm. Dit houdt in dat een groot, deel van deze zaden uit de aar en of vrucht wordt gegeten.
Sijzen,barmsijzen, putters, kruisbekken en de meeste andere vinken eten tijdens het foerageren ook naast deze zaden regelmatig boomknoppen en insecten. Logisch gevolg is dat zij in de volière ook dit gedrag vertonen, en het aanwezige groen, slopen, door het te gebruiken als voedsel en/of dat zij uit verveling de planten te vernielen. Mijn ervaring is dat ze bij naaldhoutsoorten zoals coniferen en jeneverbes de aanwezige knopjes wel eten maar de rest van het aanwezige groen van deze niet of minder snel vernielen dan loofhoutsoorten. Een soort die zich in de volière met zaadeters wel kan handhaven is de gewone vlier.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van SaifMabrouk

Onderwerp: distelvink vererving
mijn vraag is wat komt er uit de paring

wilkleurpastel man x emmo pop
wildkleupastel man x witkop pop
wildkleur/agaat man x emmo pop
wildkleur/agaat man x witkop pop

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

 

Beste Saif,


De benamining Eumo gebruiken we niet meer gelieve aminet te gebruiken, als de mutatie pastel in de wildkleur is hoef je gewoon pastel te schrijven en niet wildkleur pastel. 

Pastel is geslacht gebonden
Aminet (eumo) is geslachtsgebonden
agaat is geslachtsgebonden
witkop heeft een recessieve vererving

wildkleurpastel man x aminet (eumo) pop  Wildkleur mannen split pastel en split aminet alle poppen zijn pastel

wildkleupastel man x witkop pop Wildkleur mannen split pastel en split witkop de poppen zijn pastel en split voor witkop

wildkleur/agaat man x aminet (eumo) pop:  wildkleur mannen split aminet en kans op split agaat, omdat eumo en agaat mm mutaties zijn komen er ook agaat mannen split aminet uit. wildkleur poppen en agaat poppen. De poppen kunnen niet split zijn voor een geslachtsgebonden vererving.

wildkleur/agaat man x witkop pop: Wildkleur mannen split voor witkop en kans op split voor agaat, wildkleur poppen split voor witkop en agaat poppen split voor witkop
Probeer mijn boek eens te lezen "Europese cultuurvogels en hun mutaties" 

Vriendelijke groeten
Alois

 

Vraag van andre wessel

Onderwerp: sijzen
vraag: Wanneer zijn sijzen geslachtsrijp? Een paartje van medio 2013 kun je
hier in 2014 met kweken?

Antwood van Paul Oude Elferink

Beste Andre,

In de literatuur wordt veelal aangegeven dat een pop minimaal 9 tot 12 maanden oud moet zijn om met goed gevolg eieren en jongen groot te brengen. Ik deel deze denkwijze niet. Ik heb een pop die op 22 juli 2008 geboren is en die op 11 maart 2009 haar eerste ei legde, in een buitenvlucht, en een nest met vier jongen groot bracht. Ik kweek nog steeds met deze pop en zij brengt jaarlijks 11 tot 17 jongen groot. Van kruisbekken in het wild is bekend dat jongen in hun jeugdkleed, dus nog geen viermaanden oud, een nest bouwen en eieren leggen.

Je kunt dus prima kweken met je sijzen.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink  


Vraag van hans menkehorst

Onderwerp: boomklevers
vraag: mijn vraag is: welke vogels kan ik samen houden met een koppel boom
klevers de voliere is 13 mtr maal 1 mtr hoog en breed

Antwoord van Rene Kleine

Boomklevers zijn erg agressieve vogels. In het verleden heb ik ze geprobeerd te kweken in een voliere van 11x9x4 mtr (lxbxh) en daar hebben ze diverse andere holenbroeders zoals mezen en kleine spechten doodgepikt. Je kan ze dan ook beslist niet samenhouden met mezen of spechtensoorten. Kleinere zangvogels die op de grond broeden zoals kwikstaarten, blauwborsten en leeuweriken zou je er wel bij in kunnen plaatsen in een grote voliere. Veel succes met deze mooie vogels.

mvg Rene

 

Vraag van Jan Bos

Onderwerp: Broedkooi
vraag: Mijn vraag aan u , het volgende kan ik nu een koppel putters in broedkooi onderbrengen en in februarie in een ander verblijf onderbrengen in een andere broedkooi ze komen dan in een schuur waar dan al 10uur kunstlicht is brand . Ze zitten nu nog buiten . Vr gr jan

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

 

Beste Jan,
Putters en goudvinken zijn zeer gevoelig voor schommelingen van de temperatuur en nog meer voor schommelingen in het aantal uren licht. Best is de vogel  zo weinig of helemaal niet te verplaatsen.

Vriendelijke groeten
 
Alois Van MingeroetVraag van leo

Onderwerp: major putters
vraag: ik heb een agaat major putter pop wil ik er een agaat split voor satinet op zetten omdat ik er geen andere voor heb en wat krijg ik er uit.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Leo,
de volgende combinaties zijn mogelijk, jou man zal een vogel zijn uit de combinatie van Agaat x satinet dergelijke mannen zijn agaatsatinet, worden ook aganet genoemd ze zijn lichter dan een agaat en worden vaak verward met Aminet die men ook eumo (verkeerde benaming) noemt maar deze hebben daar niets mee te maken.
Agaatsatinet x agaat  
                                      Mannen: agaat
                                                     agaatsatinet
                                      Poppen: agaat
                                                    satinet

Agaatsatinet x satinet  
                                     Mannen: agaatsatinet
                                                      satinet
                                     Poppen: agaat
                                                   satinet 


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 Vraag van Nolly Diender

Onderwerp: Blauwborst
vraag: Graag informatie over het kweken met blauwborsten. Ik heb een koppel
blauwborsten. Ze zitten nu gescheiden. Is het beter om de eieren te rapen of niet? En moet ze de vogels apart zetten als de pop aan het broeden is?

 

Antwoord van Rene Kleine

De blauwborst is een hele mooie vogel om mee te kweken. De man is in het voorjaar een prachtige zanger en er valt goed mee te kweken. De vogels kun je inderdaad het beste scheiden in de winter. Probeer ze nu alvast aan klein diepvriesvoer te wennen zoals pinkys en buffallos, als ze dit goed leren eten kan dit je dit in de kweek goed van pas komen. De vogels zet je ongeveer half april bij elkaar. Plaats altijd eerst de man in de voliere, als deze volop zingt plaats je de pop bij de man in de voliere of eerst in het zicht in een kooi, dit samenzetten is altijd opletten geblazen. Bij de meeste insectenetende vogels hoef je de eieren niet te rapen, ze gaan pas broeden op het laaste ei. De man hoef je er in principe niet bij weg te halen. Het gebeurt nogal eens dat blauwborsten hun jongen uit het nest gooien, dit komt vaak doordat de vogels niet het juiste voedsel hebben om de jongen te voeren. Leer ze daarom goed pinkys en buffallos eten, en de eerste levensdagen zet ik altijd onbeperkt kleine levende stofkrekeltjeskrekels (No.2) en een bak met fruitvliegjes ter beschikking. Succes met deze mooie vogels!

Vriendelijke groet,

Rene KleineVraag van ger lemmens

Onderwerp: vererving
vraag: ik heb een kleine barmsijs ef donkerfactor man op een donkerfactor
bruine pop gezet. hier zijn wildkleur en bruine  uit gekomen . zijn de wildkleur mannen en de bruine poppen.
bvd ger

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Ger,

Je geeft aan dat je bruine jongen uit de opgegeven combinatie: man donker factor en donker factor bruine pop hebt gekregen.

Dit kan alleen als de man bruin vererft.
In tegenstelling tot de donkerfactor, deze vererft autosomaal dominant, vererft bruin geslachtsgebonden recessief. Wanneer één van de ouders de donkerfactor bezit dan zijn de helft van de jonge mannen en poppen donker factorig. Wanneer de barmsijs pop bruin is en moet haar man bruin of split bruin zijn als we bruin nageslacht willen kweken.

De bruine jongen kunnen zowel mannen als poppen zijn.
De wildkleurmannen uit de combinatie vereven bruin.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink 

Vraag van Saskia van Orsouw

Onderwerp: Leeftijd om te kweken
vraag: Is er een bepaalde minimum leeftijd voor Noorse goudvinken om te beginnen met kweken?

 

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo,

Voor de meeste vinkachtigen,dus ook voor de goudvink,geldt dat de vogels waar men mee wil kweken toch minimaal 11 maand oud moeten zijn.

Groet,
RenéVraag van ElineLamers

Onderwerp: Kanarie
vraag: hallo,

Ik heb een kanarie en waarschijnlijk heeft die zijn pootje gebroken wat kan ik hieraan doen?

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Eline,
Best is met het vogeltje naar de dierenarts gaan.
Groeten
Alois

 
Vraag van leo van schoten

Onderwerp: ONTSTOKENOOG PUTTER
vraag: MIJN KWEEK PUTTER HEEFT EEN ONTSTOKEN OOG IS DAAR IETS AAN TE DOEN OF GAAT HET VANZELF WEG

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Een ontstoken oog gaat zelden vanzelf weg, het beste is naar de dierenarts gaan, die kan kijken wat er scheelt aan het oog en zal er de juiste medicatie voor geven.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
  


Vraag van Nettie Spijkers

Onderwerp: Handopvok goudvink
vraag: Dit jaar had ik weer een nestje goudvinken en weer werden de jongen eruit gegooid. omdat ik er de tijd voor had heb ik de resterende jongen slechts enkele dagen oud eruit gehaald en met de had gevoerd. er is er 1 in leven gebleven , mar helaas heeft zij een pootje verkeerd staan, verder willen de veren niet goed groeien.
er is mij gezegd dat dit door een tekort aan kalk komt . de vogel is nu 4 maanden en verder erg vitaal ze kan echter niet vliegen. wat kan ik doen om haar in een betere conditie te krijgen

groetjes Nettie

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Nettie,

De reden dat de jonge goudvink niet goed in de veren zit, heeft waarschijnlijk te maken met het probleem dat het beestje in de war is met het aantal uren licht. Best is ervoor te zorgen dat de jonge goudvink, het dag en nacht ritme heeft zoals in de natuur. En dan komen de mooie veren wel terug.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet


Beste Richard,

Uit de combinatie zoals jij aangeeft zijn alle poppen isabel, noemen we nu bruin-agaat, en zogenaamde p.p. mannen. Deze wildkleur mannen zijn split voor bruin,agaat en isabel( bruin-agaat).
Agaat, bruin en isabel( bruin-agaat) de zogenaamde klassieke kleuren vererven allen geslachtsgebonden. Ze komen allen voor op het x chromosoom van de man en de pop.

Cobalt, nu donkerfactor genoemd, is een zogenaamde plusmutatie die dominant autosomaal vererft. De helft van de poppen en mannen uit de combinatie bruin-agaat( isabel) x donkerfactor ( cobalt) is een donkerfactorige vogel en de andere helft niet.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

Vraag van richard gritbakker

Onderwerp: kruizing isabelxcobalt
vraag: Hallo
Ik heb een vraag over barmsijs Wat krijg je kwa uitkomst als je Isabel x cobalt doet?
En klopt het als je als je isabel x wildkleur dat je 50% wildkleurmannen split bruin, isabel,agaat krijgt en alle poppen isabel zijn

Mvg richard

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Richard,

Uit de combinatie zoals jij aangeeft zijn alle poppen isabel, noemen we nu bruin-agaat, en zogenaamde p.p. mannen. Deze wildkleur mannen zijn split voor bruin,agaat en isabel( bruin-agaat).
Agaat, bruin en isabel( bruin-agaat) de zogenaamde klassieke kleuren vererven allen geslachtsgebonden. Ze komen allen voor op het x chromosoom van de man en de pop.

Cobalt, nu donkerfactor genoemd, is een zogenaamde plusmutatie die dominant autosomaal vererft. De helft van de poppen en mannen uit de combinatie bruin-agaat( isabel) x donkerfactor ( cobalt) is een donkerfactorige vogel en de andere helft niet.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Vraag van andre piette

Onderwerp: verdikking op poot goudvink
vraag: man van goudvink heeftop poot net boven de tenen een grote verdikking, er komt bloed uit geen etter. al ontsmet in warm badje maar geen verandering.
Is dit een kankergezwel? WELKE BEHANDELING?

Dank hoor!

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Andre,

Dit zou een muggenbult kunnen zijn of de uitwendige vorm van vogelpokken.
Als de verdikking op het gewricht zit deze ook veroorzaakt worden door jicht.

Een bezoek met de vogel aan een gespecialiseerd dierenarts kan uitkomst bieden.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van jacqueline spaandonck

vraag: hallo
ik zou graag een antwoord willen hebben op 2 vragen ik heb vinken er zijn er
een paar bij die  de vleugels laten hangen ik geef goede voeding en ook
breedmax niet elke dag maar paar keer per week. dan nog 1 vraag ik heb met de
vinken goed mee kunnen speelen en afge lopen jaar  deden ze de bek niet open
wat kan ik daar aan doen,en daar ik een vinkenierster ben is dat wel een
raar gevoel van mij.hopelijk krijg ik een goed antwoord van u groetjes tot
hoors jacqueline

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Jacqeuline,

Het laten hangen van vleugels bij vogels kan veroorzaakt worden door:

-     Een coli infectie.
-     Een salmonella/paratyfusinfectie.
-     Erfelijke afwijking.
-     Te kort aan vitamine/mineralen.
-     Wormeninfectie.
-     Slechte conditie door?

Bij postduiven en kraaiachtigen zien we nogal eens hangende vleugels door een paratyfusinfectie. Wanneer vinkachtigen besmet zijn/worden met paratyfus zullen zij aan deze ziekte na enkele dagen sterven.
We kunnen dus paratyfusinfectie uitsluiten als oorzaak en gevolg van de hangende vleugels.

U geeft aan dat de aangeboden voeding de behoefte aan vitamine, mineralen en eiwit vraag bij de vinken dekt. Aangezien de vogels niet zingen zullen zij door bijvoorbeeld een chronische worm en of coli infectie niet in conditie zijn.
Bij kippen is bekend dat zij , wanneer zij besmet zijn met wormen, de vleugels laten hangen. Ik kuur mij sijzen één of twee keer per jaar tegen lintwormen. De besmeting met lintwormen kan worden veroorzaakt door opname van kleine insecten en naaktslakken. Deze zijn tussengastheer van de lintworm.

Mijn advies is laat u vogel(s) onderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts. U kunt ook mest opsturen naar de SEC. Deze wordt gratis onderzocht voor leden.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van wim rutjens

Onderwerp: sijsjes van 5 maanden zo maar dood
vraag: Ik heb vorig jaar een koppel sijsjes gekocht.er toeval in het voorjaar 3 jongen gekweekt.ze zitten met de ouders en 4 kkanaries in een kooi.vanmorgen lagen twee jonge sijzen zomaar dood ln de kooi.ze krijgen wildzangzaad en kanariezaad en eivoer en de laatste week paardebloemknopppen.wat kan er gebeurd zijn?

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Wim,

Eerste jaarsijzen zijn behoorlijk gevoelig voor cocidioseinfectei.
Een besmetting van cocidiose kan de dood van de sijzen hebben veroorzaakt.
Wil je zekerheid van de oorzaak van het overlijden dan zou je de vogels voor sectie moeten aanbeiden aan een gespecialiseerd dierenarts.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 


Vraag van klaas nieland


Onderwerp: sijs
vraag: Als ik een ntk man x dubbel pastel sijs paar wat is de uitkomst dan

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Klaas.
Ik ga er van uit dat dit een wild kleurman is?
Uit de combinatie wildkleur man of wildkleur pop sijs gekoppeld aan een partner die dubbelpastel is, of ook wel dubbelfactorig genoemd,  zijn alle jongen enkel factorige pastel.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Vraag van andre piette

Onderwerp: dikke poot bij goudvink
vraag: Bij man goudvink : reeds enkele dagen zie een grote bolvormige
verdikking aan de poot net boven de tenen. Reeds ontsmet en even ingeprikt en komt bloed uit geen etter. de verdikking groeit en is roodkleurig.
Wat is dit en hoe verzorgen?

Antwoord van Paul Oudeelferink

Beste Andre,

Dit zou een muggenbult kunnen zijn of de uitwendige vorm van vogelpokken.
Als de verdikking op het gewricht zit deze ook veroorzaakt worden door jicht.

Een bezoek met de vogel aan een gespecialiseerd dierenarts kan uitkomst bieden.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

Vraag van jan verhaegh

Onderwerp: kiemzaad
vraag: wat is beter kiemzaad laten kiemen of  kiemzaad koken en hoe lang
moet het koken  al vast bedankt gr jan

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Jan,

De vraag is wat wil je vogels voeren kiemzaad of geweekt zaad.

Kiemzaad wordt gevoerd omdat het: 

- Veelal beter opgenomen wordt dan droogzaad.
- Bij het kiemen wordt zetmeelonder invloed van het amylaseenzyme omgezet tot en beter verteerbare enkelvoudige suikers. Het hoge suikergehalte verklaart waarom gekiemde zaden voor vogels zeer smakelijk zijn. Deze suikers maken de kiemen echter vatbaar voor bederf door schimmels en bacteriën. Tijdens het kiemen verbeterd ook de eiwitkwaliteit door de afbraak van complexe eiwitketens tot vrije aminozuren en het stijgen van de gehaltes aan essentiële aminozuren (o.a. lysine). De vetten worden omgezet tot vrije vetzuren.
Door al deze veranderingen en de toename van het vochtgehalte zijn gekiemde zaden sneller verteerbaar. Dit is vooral van belang voor jonge en zieke vogels. Gekiemde zaden zijn daarenboven rijk aan vitamines A,B, en E (de laatste is een vruchtbaarheidsvitamine), verder bevatten gekiemde zaden calcium, kalium, magnesium en de sporenelementen ijzer, selenium en zink.

Kiemzaden kunnen wel tijdens het kiemproces besmet worden door gisten en door het proces ontstaat er een sterke groei /deling van bacteriën.
Dit kunnen we voorkomen door in aangezuurd water te kiemen, de P.h. moet dan lager zijn dan 4.0. 

Wanneer je  kiemzaad kookt dood je de kiem en enige wat je met dit proces bereikt is dat je geweekte zaden aan je vogels voert.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van ton

Onderwerp: vererving
vraag: ik heb een drie jonge barmsijsjes die een witte veer hebben , waarvan
een wildkleur en 2 donkerfactorige vogels . de ouder komen uit een tweejarige kweeklijn waar nooit geen witte veer in voor kwam. hoe is dat toch mogelijk?

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste ton

Wanneer vogels een enkele witte veer hebben is dit vaak ontstaan door een tekort aan voeding, een infectie en/of medicijn gebruik in de periode wanneer de jongen hun veren ontwikkelen. Dit wil niet zeggen dat de oude vogels goed voedsel wordt onthouden maar het kan bijvoorbeeld zijn dat de pop minder gevoerd heeft. Wanneer dit het geval is zien we dat na de tweede rui de witte veren vervangen worden door de originele veerkleur.

Het zou ook een bontvorming kunnen zijn. Wanneer dit geval is zullen de vogels naar mate ze ouder worden steeds meer wit in hub verenkleed laten zien.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

 

 

Vraag van henk boelens
woonplaats:
EMAIL: hboelens@ziggo.nl
Onderwerp: mutatie major putter


vraag: ik heb een bruine major putter gekocht en heb een wildkleur pop er op gezet uitkomst vier jongen twee poppen zijn niet bruin van kleur maar meer naar bruin agaat mannen zijn denk ik wildkleur split bruin mijn vraag is mijn man nu bruin of bruin split bruin-agaat

 

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Henk,

Zoals je kweek uitkomst er uit ziet is is je bruine man ook split agaat en dan kan je er naast bruine, agaat ook bruin-agaat poppen uit kweken, de mannen zijn wildkleur/bruin en kans op split voor agaat.


Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
  

Vraag van ellykoot

Onderwerp: bulten

Mijn Kanarie heeft bulten op zijn tenen. Begint nu aan een kant zijn pootje in te trekken.Wat moet ik doen.Dit is de tweede kanarie die het heeft.

Vr Groeten. Wacht met spanning af.Elly

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Elly,

Dit zouden muggenbulten kunnen zijn of uitwendige pokken.
De zogenaamde hapziekte die bij kanaries, mussen en enkele vinkachtige voorkomt kent ook een uitwendige vorm. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus wat onder andere door muggen verspreid wordt. De uitwendige vorm kan zich uiten door bulten aan snavel, kop en poten/tenen. Zo ver ik weet kun je wanneer de vogels besmet zijn hier niets meer aan doen.
Wil je zekere diagnose dan raad ik je aan met je vogel naar een dierenarts te gaan.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink 

Vraag van Tom van de Nieuwenhuijzen

Onderwerp: jonge vogel sterfte.
vraag: Ik heb een voliere van 4.50 x 2 x 190. Samenstelling: 1 koppel putters, 1 koppel sijzen en 1 koppel kneu's en 1 koppel dwergkwartels. broedresultaten: kneu: 4 rondes; 1e ronde 1 jong en grootgebracht; 2e ronde 2 jonge grootgebracht, 3e ronde 5 eieren, 4 bevrucht,3 jonge en deze stierven en verdwenen uit de nest, 4e ronde idem aan 3e ronde. Dit soortgelijk gebeurde met de sijs en ook met de putter. Puttter: 1e ronde 1 jong grootgebracht, 2e ronde 2 jonge en verdwenen uit de nest en nu zit de putter weer op 4 eieren. Wat zou de reden kunnen zijn van de vele onbevruchte eieren en de hoge sterftecijfer van de jonge ?. Zou er een rover in de voliere zitten ?
Hebt u nog tips en of trics ?
bvd. Tom.

Beste Tom,

Ik verwacht niet dat je een rover in je volière hebt.

Het enige zoogdier dat eieren rooft en kleine jongen zijn muizen.
De overige zoogdieren zoals bunzing,wezel,hermelijn,steenmarter en eekhoorn eten niet alleen de jonge vogels maar ook de volwassen. Het is niet aannemelijk dat je spits-, bo-, en of huismuizen in je volière hebt. De Chinese dwergkwartel haan is instaat, en doet de meestal ook, muizen te doden wanneer deze in zijn territorium komen. Ik denk dat de putterman en of pop de dader van de verdwenen jongen is. En dat hij ook belet dat de andere mannen de hun pop bevruchten.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

Groet
John

 

Vraag van joop pmeijer

Onderwerp: leververgroting
vraag: Hallo, bij enkele putters van mij zie ik duidelijk een vergrote lever, is hier iets tegen te doen? Eivoer geven in de rustperiode, moet dit met mate gegeven worden?
met vr.gr. joop meijer

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Joop,

Het zou kunnen dat je putters besmet zijn met cocidiose en of atoxoplasmose.
Een te veel aan eivoer kan in uitzonderlijke gevalleen leververgroting veroorzaken. Ook doordat de vogels in aanraking komen met toxische stoffen kan de lever groter worden dan normaal.

In de ruiperiode zien we ook bij de meeste vogels een iets grotere lever.
Dit valt ook op omdat door het verdwijnen van het lichaamsvet in deze periode de lever goed te zien is.
Wanneer je meer duidelijkheid wil hebben dan is een bezoek met je vogel aan gespecialiseerd dierenarts aan te raden. Mestonderzoek kan ook meer duidelijkheid geven.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 

Vraag van johnvan Berk

Onderwerp: voliere dak.
vraag: Goed middag.
Ik heb een voliere dak van Polycarbonaat platen nu was het de afgelopen zomer zeer warm in de voliere.Is er een manier om de warmte wat te temperen?
grt john.

 

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo John,

Onder polycarbonaatplaten,kan het inderdaad warm worden,in de zomer maanden.
Er is in de handel schaduw net te krijgen,en deze kan je bevestigen ongeveer 10 cm boven de platen,dit scheelt zeker enkele graden.

 

Succes,
René.Vraag van Annemarie Jonker

Onderwerp: kale snavelaanzet en schedel bij putters en jonge goudvinken
vraag: Hallo,

een putterpop die ik vorig jaar heb aangeschaft had een beschadigde kop. nu
hebben mijn putters kale voorkoppen en een aantal jonge goudvinken een kaal
schedeldak. er zitten ook wat kleine korstjes op.verder zijn ze wel
levendig,wat kan dit zijn?

groet,Annemarie.

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Annemarie,

Vooral in het najaar, de trekperiode van veel Europese vogels, zien we beschadigingen boven de snavelinplant en aan de bovenkant van de schedel.
Vooral kneuen, barmsijzen en sijzen vliegen op van de slaapplaats tijdens nachten met veel wind. Dit veroorzaakt kopbeschadiging. In de zomer komt dit veel minder voor, lange daglicht/korte nachten, en zien we weinig vogels met een beschadigde kop. Wel zien we dat, vooral de jonge vogels, onder invloed van hormonen, de kop veren verliezen. Het kan voorkomen dat het verlies van kopbevedering samengaat met huidirritatie. Dit jaar hadden veel van mijn sijzen van de eerste broedronde een kale kop. Bij een deel van deze vogels verdween de opperhuid. Dit resulteerde in vrije diepe wonden. Je zou verwachten dat na herstel van de wond tijdens de rui periode geen veergroei op de nieuwe huid zou plaatsvinden. Het tegendeel is echter waar. Al deze vogels hebben een normale kopbevedering.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink 

Onderwerp: ringen

Beste John,

Mijn major putters wildkleur kan ik ringen met 2,7, maar ik heb een koppel( agaat man x splitagaat pop) die jongen hebben allemaal de ringen vast om de poot en dik opgezwollen poten zodat de ring in het vlees is gegroeid,dit heb ik bij vijf jongen.
Zijn hier meer klachten van,of wat kan hier de oorzaak van zijn?
wachtend op antwoord
hgk kleinen

 

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo chris,

Normaal gesproken,zit er geen verschil in de pootdikte en het manier van ringen tussen de wildkleur en mutanten.
Ik vermoed dat de man of de pop,de ringen heeft geprobeerd te verwijderen van de jongen,na het ringen,en dus danig de pootjes heeft beschadigd. Ook kunnen ze gestoken zijn door muggen, waardoor de poot opzwelt


Mvg,

Rene Schonewille

 

Vraag van Annemarie Jonker
Onderwerp: kruising


vraag: Hallo,

Ik heb een aantal goudvinkjongen gekweekt en een chinese appelvinkjong .kan
ik daar een kruizing van krijgen? de appelvink is een man .


groet,Annemarie.

 

Antwoord van Alois van Mingeroet


Beste Anne Marie,
 
ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar ik heb het toch nog nooit gezien, succes ermee.

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
  

 

Vraag van Frans Broes

Onderwerp: Zitstokken.
vraag: Goedendag.

Ik ben kooien voor mijn goudvinken aan het maken. De maten 180 lang x 90 hoog x 80 breed. Hoe maak ik de zitstokken het best in de lengte richting dus 180 lang Deze
komen dan zo,n 20 cm van de achterwand zodat ze voorlangs kunnen vliegen. Op deze manier komt er een zitstok-wat schapjes en 2 kunstof indraai zitstokken bij de voer en waterbakjes Of in de breedte dus 80 breed zodat ze van stok naar stok kunnen vliegen. Op deze manier komen er dus 2 zitstokken tegen over elkaar , zover mogelijk uit elkaar en wat schapjes en weer de 2 indraai zitstokken bij de voer en
waterbakjes.

Wat zou volgens U het beste voor de vogels zijn.

Hoor het graag.

Met vriendelijke groet.

Frans.

 

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo Frans,

Ik zou de zitstokken in je kweekbakken altijd in de breedte plaatsen.
Zou je bv de de zitstokken in de lengte plaatsen,en in u geval is dat al 180 cm,dat geeft minder stevigheid,en er is meer kans dat de zitstok doorbuigt,en het gevolg is dat de vogels minder grip hebben bij oa het treden.
Ook is er meer mogelheid voor de vogels om te vliegen,als je de zitstokken in de breedte plaats, zorg dan wel dat ze voldoende van elkaar zijn geplaatst

MVG Rene.

Vraag van Niels Berens

Onderwerp: Witstuitbarmsijs
vraag: Ik wil misschien een koppel witstuitbarmsijs aanschaffen als ik geen koppel wilde kanarie kan bemachtigen. De kooi is 1.5m lang, 60cm diep en 50cm hoog. Welke witstuitbarmsijs kun je het beste hier in kweken, de kleine of grote? Of is dit net vergelijkbaar als bij de putter en goudvink. Zit er ook nog prijs verschil in?

 

Beste Niels,

Je kunt goed kweken met de  Witstuit barmsijs in een broedkooi met de maat zoals jij opgeeft. Het maakt niet uit of met welke ondersoort je kweekt.
De kweek met de witstuitbarmsijs in een broedkooi is zeker niet moeilijkere dan die van de goudvink of putter. Voor prijzen raad ik je aan een kweker van deze soort te benaderen.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink  

 

 

Vraag van piet peters

Onderwerp: plukken
vraag: ik heb een koppel wildkl sijsjes . als ze geringd zijn na een paar dagen plukt de pop de jongen helemaal kaal . wat kan hier de oorzaak van zijn. Maar dan ook helemaal zo erg dat ik er een eind aan heb gemaakt.

 

Beste Piet,

Het komt bij sijzen en barmsijzen voor dat de pop de jongen plukt.
Sijzen die in een broedkooi zijn gehuisvest plukken eerder/vaker hun jonge dan die in een vlucht zitten. Bij de eerste ronde komt plukken minder voor dan bij de tweederonde. Sommige poppen plukken hun jongen uit verveling of wanneer er stress optreedt. Poppen die bij mij jongen plukken zijn veelal redelijk op leeftijd en zijn bijvoorbeeld besmet met lintwormen of zijn niet gezond. Aantasting van de nieren en of andere slecht functionerende organen kan een oorzaak van een verminderde vitaliteit van de ze poppen zijn.
Er treedt dan een eiwit te kort op die de pop wil compenseren door het opeten van de eiwitrijke bloedpennen/veren. Plukken door een te kort aan van nestmateriaal komt niet vaak bij sijzen voor.

Succes met je vogels.

Vrienelijke groeten,

Paul Oude Elferink  

 

 

Vraag van hans


vraag: hallo heb een vraag, kan een groenling overleven als deze los komt?
bij mij is namelijk 30 april ingebroken en gisteren een groenling door mijn
buurman gevangen. dus een terug van de zes

mvg Hans

 

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Hans,

Vervelend om dit mee te moeten maken !

Als de bedoelde groenling een wildkleurige vogel is zou het kunnen zijn dat hij zich in de vrije "natuur" kan handhaven. De kans dat hij overleeft is echter klein. De sterfte onder relatief kleine zaadetende zangvogels is groot. Dat dit zo is blijkt wel uit het gegeven dat het aantal jongen van een ouderpaar in één broedseizoen wel 10 of meer kan bedragen. Dit grote aantal jongen moet deze sterfte opvangen. Bij minder jongen zou het voorbestaan van de soort in gevaar kunnen komen. Het nadeel van gekweekt vogels die vrij komen ten opzichte van hun in het wildlevende soortgenoten is dat zij zonder hun ouders goede voedselplekken, slaap en drinkplaatsen moeten zien te vinden.
Jonge vinkachtigen, geboren in het wild, sluiten zich na het zelfstandig worden bij andere jongen aan waar zij onder begeleiding van overjarige vogels de genoemde plekken leren kennen. Wanneer de ontsnapte groenlingen zich aansluiten bij een groep wilde soortgenoten vergroot dit de kans op het overleven.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 vraag: beste,daar ik bezig ben met kneuters te kweken ,lukt het ze maar niet
om deze jongen groot te krijgen! wat moet of kan ik ze geven aan voer?? ze
groeien niet echt zoals het hoort en sterven na 8 a10 dagen.het ligt zuiver aan het voer,ik geef ze buffalo wormpjes en een cd van de witte molen! graag
jullie advies aub!! mvg

 

Antwoord van Alois Van Mingeroet

Beste
 
De kweek met kneuters is in principe niet moeilijk en het is meer dan waarschijnlijk de voeding zoals je zelf sugereert. Kneuters eten in de natuur bijna uitsluiten onkruiden om hun jongen te voederen Best is een varatie van vers geplukte onkruiden te geven. Gekiemde zaden zijn ook een aanrader en uiteraard een eivoer dat ze zelf graag eten. Het eivoer dat je geeft moet eigelijk al volstaan om kneuters groot te krijgen.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
GSM: 06 149 80 673
alois.van.mingeroet@hotmail.com
Vraag van Rob Derwig

Onderwerp: "Geaardheid"
vraag: L.S.,
Door het doodgaan van twee putterpoppen tijdens de broedtijd heb ik
noodgedwongen de overgebleven mannen in een gezelschapsvoliere moeten
onderbrengen. Na enkele dagen begonnen zijn zich onderling te voeren en
zelfs met nestmateriaal richting nestkastjes te vliegen en hierin plaats te
nemen. Is hier sprake van een veranderde geaardheid? Een bevriende kweker
vertelde mij, dat deze mannen niet meer aan een pop gekoppeld kunnen worden.
Is deze mening juist? Ik heb ze nu in twee aparte vluchten gehuisvest,
hopende dat dit hen op andere gedachten gaat brengen.

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Rob,
 
Het is niet onmogelijk bij vogels, maar er bestaat veel kans dat als je volgend jaar de mannen elk een pop geeft ze toch zullen kweken. 

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
GSM: 06 149 80 673
alois.van.mingeroet@hotmail.com

 

Vraag van sjaakvan beek


Onderwerp: maj. putter kan niet meer vliegen
vraag: Het gaat over een jonge maj.putter wat onverwachts niet meer kan
vliegen. Ik heb hem handmatig nagekeken en kon niets vreemds ontdekken ( beschadigde vleugels of vederluis ).
Hij huppelt over de grond zit niet dik en is alert. Een stok wat 10 cm. boven de bodemplaat hangt gaat niet lukken om erop te komen en wat eten betreft gaat goed.
Mijn vraag is wat kan dit zijn?

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Sjaak,
 
Ook bij vogels kan er een verlamming optreden beste is een dierenarts te raadplegen.Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
GSM: 06 149 80 673
alois.van.mingeroet@hotmail.com


Vraag van teun de boer

Onderwerp: Sijzen ziek
vraag: Ik had een nest wildkleur sijsjes die een dag of 20 oud waren.
Plotseling gingen ze allemaal 1 voor 1 met de kop in de veren zitten en
gingen allemaal dood.
Ik verschoon mijn kooien om de 2 dagen en heb geen last van bloedluis. Wat zou de reden kunnen zijn?

Antwoord van Paul Oude Elferink

Beste Teun,

Jonge sijzen zijn in de eerste weken na het uitvliegen erg kwetsbaar wanneer zij geïnfecteerd worden met cocidiose. Je kunt in de eerste week van het zelfstandig worden tot de vogels doorgeruid zijn sterfte door een cocidiose besmetting voorkomen door periodiek de jonge vogels te kuren met een cocidiose dodend middel zoals bijvoorbeeld Baycox van Bayer. Een andere oorzaak van de sterfte zou kunnen zijn dat de jonge vogels het drinkwater niet kunnen vinden. Ik plaats/zet de uitgevlogen jongen rond de drieëntwintigste levensdag in een broedkooi met meerder drinkflesjes en naast het eivoer krijgen ze de eerste vijfweken na het zelfstandig worden naast de normale zaadmengeling een bakje met witte perilla. Bij meer dan normale sterfte van je jonge vogels zou ik deze door een dierenarts laten onderzoeken om de oorzaak vast te laten stellen.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink    

 

 

Vraag van Jan Hurkmans

Onderwerp: Kweek baardman
vraag: Is het mogelijk dat men een (man ) baarmannetje bij twee poppen te plaatsen met de kweek. En ik heb een pop die pikt alle eieren kapot als ze drie of vier eieren
heeft gelegd. Wat kan ik hier tegen doen?

 

Antwoord van Rene Kleine

Beste Jan,
 
Bij baardmannetjes is het niet mogelijk om een man bij 2 poppen te plaatsen. Het mannetje van de baardman neemt een groot deel van het broedproces voor zijn rekening en een goede wisselwerking hierin tussen man en pop is essentieel voor een succesvolle kweek. Als een pop de eieren kapot pikt kan je hier weinig aan doen, vaak is stress hier een oorzaak van. Je kan de vogels in een grotere voliere plaatsen met wat meer beschutting (bossen riet e.d.) dit kan soms een oplossing zijn. Ook is het mogelijk dat je pop te fel is door te veel meelwormen wat bij baardmannen wel eens voorkomt. Indien je meelwormen voert schakel dan over op pinky en buffallowwormen (diepvries) aangevuld met levende buffallow wormen, deze kan je bepoederen met een goed insectenstrooipoeder zoals trio-vit van Avian.
 
Veel succes met het kweken van je baardmannetjes!

Vraag van Jeroen beld

Onderwerp: Bruine sijs
vraag: Hoe kun je bij jonge bruine sijzen zien wat een man of pop is??? Ik heb nu 4 jongen die nu 2weken zelfstandig zijn en wil kijken wat man of pop is.

Gr Jeroen

 

Antwoord van paul Oude Elferink

Beste Jeroen,

Het geslachtsonderscheid van jonge sijzen in het jeugdkleed is te zien vanaf het moment dat de staart volgroeid is. Jonge poppen hebben/tonen veel minder geel dan de jonge mannen. Wanneer je de jonge in de hand neemt en de staart van de onderzijde bekijkt is het verschil tussen man en pop groot.

Succes met je sijzen.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 

 


Vraag van Eric Sanders

Onderwerp: kaalpikken jonge vogels
vraag: Beste Sec,

Weten jullie misschien de oorzaak van het kaalpikken van jonge vogels in het
nest. Het is mij zowel bij barmsijzen alsbij sijzen voorgekomen dat zodra de
veren doorkomen deze uitgepikt worden. De vogels krijgen een goed
zaadmengsel plus een goed eivoer.

Dank en Groet, Eric

 

Antwoord van Rene Kleine

Beste Eric,


Het veren pikken bij jonge vogels kan vele oorzaken hebben. Enkele hiervan zijn stress, gebreken in de voeding, gebrek aan nestelmateriaal of parasieten op de vogels. Het is moeilijk te zeggen waarom jouw vogels dit doen, verstrek in ieder geval optijd weer nestelmateriaal als je pop weer wil nestelen en zorg dat je vogels voldoende vitaminen binnenkrijgen, dit kan door bijvoorbeeld 1 x per week een goed multivitaminepreparaat aan je drinkwater toe te voegen.

Veel succes met je vogels!

Rene


Vraag van bartvan lee

Onderwerp: gele goudvink
vraag: wat krijg ik uit een koppel gele man split bruinpastel x bruine pop split geel

groet bart

Antwoord van Alois van Mingeroet

Beste Bart,

Hieruit krijg je bruine mannen split pastel en kans op split voor geel bruinpastel poppen en kans op split voor geel

Vriendelijke groeten
 
Alois Van Mingeroet
 
GSM: 06 149 80 673
alois.van.mingeroet@hotmail.com

Vraag van cees prins

Onderwerp: pootjes jonge goudvinken
vraag: ik heb vier jonge goudvinken die uitgevlogen zijn maar wat mij opvalt is dat ze huppelen  en ze niet recht op hun pootjes staan en dan met name de pootjes waar de ring om zit, het lijkt dat ze niet genoeg kracht in hun teentjes hebben is dit van tijdelijke aard en goudvink eigen en vergroeit dit of is het blijvend, ik kweek ook kanaries maar deze hebben daar geen last van. de goudvinken ouders staan wel recht op hen pootjes en er is geen inteelt.

Hallo Cees,

U geeft het aan dat het de ringpootjes betreft,is het met het ringen wel goed gegaan?,en zijn de pootjes niet beschadigd/ gebroken geweest?
Ook  zou het kunnen dat de voeding wat u aan de ouders geeft voor de jongen niet goed is geweest ,dat de jongen een bepaalde voedingsstof tekort zijn gekomen,verstrek een goed eivoer,dit kan een kant en klaar product zijn,of eigen gemaakt met hard gekookte eieren,beschuitmeel ,en een premix. En evt.een kiemzaad mengeling.

Succes,

Rene


Vraag van jan vanvenrooy

Onderwerp: goudvink
vraag: Kunnen een koppel goudvinken en een koppel gouldamadines bij elkaar
in een kooi / 175x65x45 cm. verder geen vogels,

bvd. Jan

Antwoord van rene Schonewille

Hallo Jan,

Goulds en goudvinken zijn twee verschillenden soorten vogels,ook de voeding en het gedrag zit zeer ver uit elkaar. Daarom zou ook het samen kweken in een broedkooi/vlucht geen succes zijn.
Mijn advies is dan ook om hier van af te zien.

Mvg,

Rene

Vraag van Henny

Onderwerp: Pinky's tijdens jongen.
vraag: Geachte heer.
Hoeveel pinky's kan ik mijn vogels geven als ze jongen hebben.
Bijvoorbaat dank voor Uw antwoord.
Vr.gr. Henny

Antwoord van Rene Schonewille

Hallo Henny,

Om wat voor soort europese cultuurvogels gaat het?
Neem bv putters,sijzen,dan zijn pinkies in het kweekseizoen een aanvulling bij het eivoer,voor de meeste zaadeters geldt,dat ze hun jongen vooral goed voeren met een eivoer, dit kan een kant en klaar eivoer zijn of eigen gemaakt van bv ei en beschuit en evt.aangevuld met een premix. Er zijn al veel kwekers van zaadeters die helemaal geen pinkies of andere insecten bij voeren. Maar heb je Europese insecteneters dan kan je in principe onbeperkt pinkies verstrekken.

Succes,

Rene

Vraag van wim schrama

Onderwerp: appelvink
vraag: ik heb en koppel europese appelvinken en vorig jaar had ik 3 jongen maar die werden niet goed gevoerd nu heb ik weer eieren maar twijfel of het dit jaar wel goed zal gaan. ik heb ook een groenling die al een nestje met 5 jongen groot heeft gebracht ze zit ook weer op eieren zou ik de eieren kunnen ruilen zodat de groenling de appelvink groot brengt en de appelvink de groenling

Beste wim,

Een groenling is veelal een goede pleegouder. Ik heb in het verleden wel eieren van mijn vinken en kneuen onder mijn groenlingen gelegd. De groenlingen brachten zowel de jonge vinken als de jonge kneuen groot.De groenling is ook instaat om jonge appelvinken op te voeden. Dat de groenling kleiner is dan de appelvink wil niet zeggen dat deze niet de jonge van de appelvink kan groot te brengen.

Succes met je vogels.

Vriendelijke groeten,

Paul Oude Elferink

 
 
 
 
 
 
 

 

  

 

 terug naar het hoofdmenu


Copyright SEC © 2013. Ingeschreven bij de KvK nummer H405076960000